OmegaCAD Grafikus Alaprendszer

Felhasználói kézikönyve

A DXF formátum

Elérés:

Menü:

Alkalmazás/Kiegészítés

DXF export/import


A számítástechnika terjedés folytán egyre több műszaki rajzot készítenek különböző tervező rendszerekkel. Az egyes szakemberek a saját szakterületükön fellépő igényeknek leginkább megfelelő programot használják. Ezek a programok a működésükhöz legjobban illeszkedő formátumban tárolják a rajzokat.

Azonban a tervezői munka jellege megköveteli, hogy különböző szakemberek együtt dolgozzanak egy-egy tervezési feladaton (pl. geodéta adja az alaptérképet, amire az építész megtervezi a házat, és továbbadja a szükséges adatokat a statikus, épületgépész, villamos szakági tervezőknek, ....) A hagyományos tervezés során az adatszolgáltatásként kapott rajzot többnyire átrajzolják, a felesleges részeket elhagyják, megváltoztatják a vonalvastagságokat. Amellett, hogy ez a módszer sok pontatlanságot okozhat, lassú, és drága.

Számítógépes tervezés esetén logikusnak látszik, hogy az adatszolgáltatást mágneslemezen adják a társtervezőknek, így rengeteg munka megtakarítható. Azonban gondot okoz, hogy az eltérő rendszerek más-más formátumban tárolják a rajzokat. Ezt a problémát úgy lehet áthidalni, ha van egy olyan rajz tárolási formátum, amelyet minden tervezőrendszer "ismer". Az idők folyamán az Autodesk Inc. által kifejlesztett DXF fájl formátum terjedt el - szinte szabványként -.

Természetesen a különböző rendszerek jelentősen eltérhetnek egymástól, - pl. az egyik használ olyan grafikus alapelemet, amit a másik nem ismer, vagy az egyik tartalmazhat olyan, pl. számításhoz felhasznált adatot, amivel a másik rendszer nem tud mit kezdeni, - ezért előfordulhat, hogy az adat átvitele során torzulások, adatvesztések lépnek fel. Azonban így is rengeteg munkát és időt lehet megtakarítani a DXF fájl formátum segítségével történő rajz átadással.

Maga a DXF fájl formátum is állandóan fejlődik. Ahogy az Autocad 1-1 újabb verziójában új alapelemek jelennek meg, ezeknek a leírása belekerül a DXF fájl formátum.

A DXF fájl

Az Autodesk Inc. által kifejlesztett DXF (drawing interchange file) formátumot a programok közötti rajzcserékhez fejlesztették ki. A DXF fájl egy ASCII szövegállomány, ami egy egyszerű szövegszerkesztővel megtekinthető. Minden paraméterhez két sor tartozik. Az első sorban egy kód található, ami az őt követő paraméter típusára utal. A második sorban található maga a paraméter.

Figyelem! Az AutoCAD a rajzok tárolására elsősorban a DWG formátumot használja. Ne tévessze össze a DXF és DWG formátumot. Az OmegaCADDXF importáló modulja csak a DXF formátumot tudja átvenni, a DWG-t nem!

A rajzot, amit át akar venni DXF formátumban kérje!

Korlátozások/megjegyzések:

Az OmegaCAD DXF export, import modulja csak a DXF formátumot támogatja!

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site