OmegaCAD Grafikus Alaprendszer

Felhasználói kézikönyve

Rendszer működési beállítások

Elérés:

Menü:

Beállítások

Beállítások...

Szerszámos:

Gomb:


A panelon a rendszer működésére vonatkozó beállításokat végezhetjük el:


Tartalom:

Blokk művelet közben az elemek gumizva megrajzolva
Minden vonal egy képpont vékonyan megjelenítve
Leálláskor az állapot mentése
Indításkor az utoljára használt rajz betöltése és megjelenítése
Pont bevitel pozícionálás indítás az utoljára megadott pontból
Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel
Lebegő menü és elem kijelölés használata
Ikonos lebegő menü használata
Elem tulajdonságainak megjelenítése a kurzor mellett

Blokk művelet közben az elemek gumizva megrajzolva


A 'Blokk művelet közben az elemek gumizva megrajzolva' egy két állapotú kapcsolót működtet. Ha a bekapcsolt állapotot jelző "pipa" látható, akkor az OmegaCAD rendszer a grafikus blokkok elhelyezésekor a teljes tartalmát megjeleníti gumizva a pozícionálás közben. Ellenkező esetben csak a grafikus blokk befoglaló méretét jelző keretet gumizza. Mindkét mód fontos lehet a felhasználó számára a feladattól függően.


Korlátozások/megjegyzések:

A blokk gumizás be/ki kapcsolt állapotának megválasztását a kezelt blokkok bonyolultsága és a használt számítógép teljesítménye befolyásolja célszerűen!

Minden vonal egy képpont vékonyan megjelenítve


A 'Minden vonal egy képpont vékonyan megjelenítve' egy két állapotú kapcsolót működtet. Ha a bekapcsolt állapotot jelző "pipa" látható, akkor az OmegaCAD a képernyőn minden vonalat egy pixelsor vékonyságban jelenít meg. Átkapcsolás után a módosítás hatása csak a képernyő újrarajzolása után látszik. (Bármely ablakozási funkció végrehajtása)


Korlátozások/megjegyzések:

Az opció átállítása nem befolyásolja a rajz állapotát!

Leálláskor az állapot mentése


A 'Leálláskor az állapot mentése' egy két állapotú kapcsolót működtet. Ha a bekapcsolt állapotot jelző "pipa" látható, akkor az OmegaCAD rendszer leállásakor az érvényben lévő beállításokat lementi, indításkor ezt az állapotot tölti be. Ha kikapcsolt állapotban van, a "pipa" nem látható, leálláskor a beállításokat nem menti le.


Korlátozások/megjegyzések:

Indításkor az utoljára használt rajz betöltése és megjelenítése


Az Indításkor az utoljára használt rajz betöltése és megjelenítése egy két állapotú kapcsolót működtet. Ha a bekapcsolt állapotot jelző "pipa" látható, akkor az OmegaCAD rendszer indításakor az utoljára használt rajzot jeleníti meg a képernyőn. Ha kikapcsolt állapotban van, a "pipa" nincs mellette, és a program legközelebbi indításakor üres rajzlap jelenik meg a képernyőn.


Korlátozások/megjegyzések:

Pont bevitel pozícionálás indítás az utoljára megadott pontból


A Pont bevitel pozícionálás indítás az utoljára megadott pontból egy két állapotú kapcsolót működtet. Ha a bekapcsolt állapotot jelző "pipa" látható, ekkor az OmegaCAD rendszer pontbevitelkor a pont pozicionálását a rendszerben korábban megadott ponttól kezdi függetlenül az egér pillanatnyi pozíciójától! (Korábbi verziók csak így működtek!)


Pont bevitel pozícionálás indítás az utoljára megadott pontból

bekapcsolva

Pont bevitel pozícionálás indítás az utoljára megadott pontból

kikapcsolva


Ha kikapcsolt állapotban van, a "pipa" nem látható, ekkor az OmegaCAD rendszer pontbevitelkor a pont pozicionálását az egér pillanatnyi pozíciójától kezdi! Ha a funkciót olyan helyről indítottuk, hogy a kurzor a funkció indítása pillanatában nincs a grafikus területen, (Grafikus területen kívüli szerszámos, menü) a kurzor mindaddig nem mozog, míg a grafikus terület fölé nem visszük!


Korlátozások/megjegyzések:

Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel


Az OmegaCAD tervezőrendszer egy új, gyorsabb, hatékonyabb ablakozási eljárása, a görgető kerékkel történő ablakozás. Azok a felhasználók, akik ragaszkodnak a megszokott módszerhez, meghagytuk a korábbi ablakozási eljárást is. A két módszer között az Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel kapcsoló segítségével lehet átkapcsolni.


Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel

bekapcsolva

Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel

kikapcsolva


Ha a bekapcsolt állapotban van, a Zoom, Pan - görgető kerékkel módszer szerint lehet ablakozni, ennek megfelelő a billentyűk és egérgombok funkciója.

 

A jobb oldali egérgomb lenyomására a (Zoom) ( ) funkció a bekapcsolt állapotában úgy használható, ha a jobb oldali egérgomb lenyomásának pillanatában a billentyűzet Shift gombja is lenyomott!

 

Ha kikapcsolt állapotban van, a Pan Zoom - bal, jobb egérgomb módszer szerint lehet ablakozni.

 

A beállítástól függően eltérően kell használni az egér gombjait. Ennek részleteit olvassa el a Pont bevitel leírásánál.


Zoom, Pan - görgető kerékkel


A folyamatos nagyítás-kicsinyítés (Zoom), valamint a folyamatos pásztázás (Pan) típusú ablakozási lehetőség kényelmessé és hatékonnyá teszi a munkát. Ha az Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel kapcsoló bekapcsolt állapotban van, akkor ezt nagyon gyorsan, felesleges műveletek nélkül el lehet érni.

 

Ha egér középső gombját (görgető kereket) lenyomjuk, a kurzor pozíciónál „megfogjuk” a rajzot. Ezt a kurzor jelzi. Ha lenyomva tartjuk billentyűt, és megmozdul az egér, a korábban a képernyőn látható rajzi részlet folyamatosan együtt mozog a kurzorral, a szabadon maradó rajzterületet újrarajzolja a program. Ha az egér ismét megmozdul, akkor a szabad területek újrarajzolása ismét megkezdődik. Ha a gombot felengedjük, akkor az újrarajzolás folytatódik, míg a teljes kép el nem készül. Azonban ezt a folyamatot meg lehet szakítani egy újabb Pan vagy Zoom funkció indításával - az egér görgető kerekének lenyomásával vagy forgatásával -. Előnye ennek a megoldásnak, nem kell megvárni, hogy a teljes újrarajzolás elkészüljön, ha már látszik, hogy tovább kell mozgatni a rajzot, vagy nagyítani-kicsinyíteni kell, akkor ez a művelet azonnal megkezdhető.

 

A görgető gomb forgatásával folyamatosan lehet változtatni a megjelenített rajzi terület nagyítását (Zoom). Ilyenkor a kurzor változatlan. A görgetés irányával lehet meghatározni, hogy nagyítás vagy kicsinyítés történjen. (Előre görgetéskor nagyít, hátrafelé görgetéskor kicsinyít.) A görgető kerék elfordulásakor törlődik a képernyő, és újrarajzolás kezdődik. Ez a folyamat is az előző bekezdésben írtak szerint zajlik, megszakítható, új Zoom vagy pásztázás azonnal megkezdhető. A nagyítás - kicsinyítés középpontja a kurzor pillanatnyi pozíciója.

 

A Pan, Zoom funkció pontbevitel közben és azon kívül is egyformán működik, nem kell külön parancs a funkció indításához!


Zoom, Pan - egérgombbal


A folyamatos nagyítás-kicsinyítés (Zoom), valamint a folyamatos pásztázás (Pan) típusú ablakozási lehetőség kényelmessé és hatékonnyá teszi a munkát. Ezért ezt a funkciót többféle módon is el lehet érni.

 

Ha az OmegaCAD rendszer alaphelyzetben van, és a kurzor a rajzterületen található, akkor egy kéz alakú ( ) kurzor jelenik meg. Ilyenkor:

 

- A bal oldali egérgomb lenyomása után (a gombot lent tartva) az egér mozgatásával lehet pásztázni (Pan). Ilyenkor a kurzor átvált négy irányba mutató nyílra ( ). A korábban a képernyőn látható rajzi részlet folyamatosan együtt mozog a kurzorral, a szabadon maradó rajzterületet újrarajzolja a program. Ha az egér megmozdul, akkor a szabad területek újrarajzolása ismét megkezdődik. Ha a gombot felengedjük, akkor az újrarajzolás folytatódik, míg a teljes kép el nem készül. Azonban ezt a folyamatot meg lehet szakítani egy újabb Pan vagy Zoom funkció indításával - az egér bal illetve jobb oldali gombjának lenyomásával -. Előnye ennek a megoldásnak, nem kell megvárni, hogy a teljes újrarajzolás elkészüljön, ha már látszik, hogy tovább kell mozgatni a rajzot, vagy nagyítani-kicsinyíteni kell, akkor ez a művelet azonnal megkezdhető.

 

- A jobb oldali egérgomb lenyomása után (a gombot lent tartva) az egér felfelé illetve lefelé mozgatásával folyamatosan lehet változtatni a megjelenített rajzi terület nagyítását (Zoom). Ilyenkor a kurzor átvált felfelé és lefelé mutató nyílra ( ). Felfelé mozgatásakor nagyít, lefelé mozgatáskor kicsinyít. Az egér megmozdításakor (ha volt függőleges irányú elmozdulás,) törlődik a képernyő, és újrarajzolás kezdődik. Ha a gombot felengedjük, akkor az újrarajzolás folytatódik, míg a teljes kép el nem készül. Ez a folyamat is az előző bekezdésben írtak szerint zajlik, megszakítható, új Zoom vagy pásztázás azonnal megkezdhető.

 

- A jobb oldali egérgomb lenyomására a (Zoom) ( ) funkció a bekapcsolt állapotában úgy használható, ha a jobb oldali egérgomb lenyomásának pillanatában a billentyűzet Shift gombja is megnyomott!


Ha a program pont beviteli állapotban van, - pl. vonallánc rajzolása közben, - akkor is van lehetőség a funkció elérésére, kétféle módon:


- Az F2 gomb megnyomásával.

 

- A jobb oldali egérgomb megnyomásakor megjelenik a Pont igazítási mód... dialógus ablak, ahol a gombra kattintáskor belép a Zoom, Pan funkcióba.

 

A Zoom, Pan funkció ugyanúgy működik pont bevitel közben is, mint abban az esetben, ha az OmegaCAD alaphelyzetben van. Azért, hogy a két esetet könnyebb legyen megkülönböztetni, pont bevitelből történő belépés esetén a kéz kurzornak egy másik változata jelenik meg, ami a pont bevitelre is utal ( ). Erre azért van szükség, mert a megfelelő ablak beállítás után a középső egérgomb vagy az F2 billentyű lenyomásával vissza lehet térni pont beviteli állapotba.


Korlátozások/megjegyzések:

Lebegő menü és elem kijelölés használata


Az OmegaCAD tervezőrendszernek egy új, gyors és hatékony használati lehetősége, hogy a grafikus területen anélkül kezdeményezhetünk módosítási műveleteket, hogy előre meghatározzuk milyen elemmel milyen műveletet szeretnénk végrehajtani. A hierarchikus menü rendszer és az ehhez kapcsolódó szerszámos használatakor előre tudnunk kell, hogy milyen típusú elemmel, mit szeretnénk végrehajtani.

 

Ezzel szemben, ha ezt az opciót bekapcsoljuk, megváltozik a rendszer egér kezezése abban az esetben, ha nincs a funkció végrehajtás közben.

 

Bekapcsolt állapotában a grafikus munkaterület fölött a kurzor formája ilyen lesz: . A rendszer működése pedig a következő.


 

- A grafikus munkaterület fölött a bal oldali egérgomb lenyomásakor a kurzor alatti elemet kijelöli a rendszer, melyet a kiemelés színével megjelöl, és a jellegzetes, fogó pontjait megrajzolja.

 
 

- A grafikus munkaterület fölött a középső egérgomb (görgető kerék) lenyomásakor, a kurzor pozíciónál „megfogjuk” a rajzot. Ezt megváltozó kurzor jelzi. Ha lenyomva tartjuk a gombot és mozgatjuk az egeret, akkor az egérrel együtt mozog a rajz is a képernyőn. (Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel) Ezen ablakozási művelet Pont bevitel közben is így használható!

 

- Ha a kurzor grafikus munkaterület fölött van és az egér görgető kereket forgatjuk, akkor az elforgatással arányos mértékű zoommolást végezhetünk, melynek középpontja a kurzor pillanatnyi helyzete. (Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel) Ezen ablakozási művelet Pont bevitel közben is így használható!

 

- A grafikus munkaterület fölött a jobb oldali egérgomb lenyomásakor, a billentyűzet Shift gombja is lenyomott, akkor úgy zoommolhatunk, hogy a zoommolás mértékét az egér elmozdítás mértékével határozhatjuk meg. Ezt megváltozó kurzor jelzi. Ha már megjelent a módosított zoommot jelző kurzor, akkor a billentyűzet shift gombot nem szükséges nyomva tartani!), akkor az egérrel elmozdulás arányában nő vagy csökken a zoom értéke, melynek középpontja a zoommolás indításkori kurzor pozíció. Ha az egeret felfelé mozgatjuk nő a zoom értéke, lefelé mozgatáskor csökken! (Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel) Ezen ablakozási művelet Pont bevitel közben is így használható!

 

- A grafikus munkaterület fölött a jobb oldali egérgomb lenyomása és felengedésével a rendszer a kurzor mellett megjeleníti a lebegő menüt. A lebegő menü funkcióinak összeállítása az elem kijelölésektől függ. Ha nincs elemkijelölés, akkor egy a szerkesztési menükből összeállított menü csoport jelenik meg:

 

A lehetőséget a 'Lebegő menü és elem kijelölés használata' kapcsoló segítségével lehet ki/be kapcsolni.


Lebegő menü és elem kijelölés használata

bekapcsolva

Lebegő menü és elem kijelölés használata

kikapcsolva


Korlátozások/megjegyzések:

Az opció csak akkor állítható be, ha az:
Ablakozás zoom és vontatás görgető kerékkel be van kapcsolva!

Ikonos lebegő menü használata


Ha a bevan kapcsolva, a jobb oldali egérgomb lenyomása és felengedésével a rendszer a kurzor mellett megjeleníti a lebegő menüt. A lebegő menü a grafikus munkaterületből takar ki. A kapcsoló bekapcsolt állapotában a lebegő menüben megjelenik a funkció ikonja, valamint, ha van a funkció gyorsító billentyű kombinációja. Ezek az információk hasznosak lehetnek, a funkciók gyors memorizálásához. Ha ezekre már nincs szükségünk, akkor a kapcsoló kikapcsolásával leegyszerűsíthetjük lebegő menüinket.

 

Példa az ikonos és anélküli azonos lebegő menüre.

 

Értelemszerűen, ha nincs a Lebegő menü és elem kijelölés használata bekapcsolva, akkor a kapcsoló érvénytelen!

 

A lehetőséget a 'Ikonos lebegő menü használata' kapcsoló segítségével lehet ki/be kapcsolni.


Ikonos lebegő menü használata

bekapcsolva

Ikonos lebegő menü használata

kikapcsolva


Korlátozások/megjegyzések:

Az opció csak akkor állítható be, ha az:
be van kapcsolva!

Elem tulajdonságainak megjelenítése a kurzor mellett


Ebben a csoportban található kapcsolók bekapcsolásával működtethetjük úgy a rendszert, hogy az egyes elemek tulajdonságait a kurzor mellett megjelenítsük.

Az így megjelenített információs ablak, vagy ablakok bármely parancs elindításával, vagy az egérnek az információs ablak területén kívülre mozgatásával bezáródik.

Beállíthatjuk úgy a rendszert, hogy abban az esetben, ha egyetlen egy elem van kijelölve, akkor ennek az egy elemnek a tulajdonságai jelenjenek meg. Ehhez a következő kapcsolót kell bekapcsolnunk.

 

A 'Ha egy elem van kijelölve, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!'

Természetesen ahhoz, hogy ezt a lehetőséget használjuk, az elem kijelölésnek, mint lehetőségnek a rendszerben be kapcsolt állapotban kell lennie. Egyébként ennek híján a kapcsoló érvénytelen állapotú.

 

Beállíthatjuk úgy a rendszert, hogy ha a kurzort egy azonosítható elem fölött hagyjuk egy meghatározott ideig mozdulatlanul, akkor a kurzor alatt azonosított elemnek a tulajdonságai jelenjenek meg. Ehhez a következő kapcsolót kell bekapcsolnunk.

 

A 'Ha a kurzor alatt elem van, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!'

Ha a kurzor mozdulatlan állapotában a beállított idő eltelik, és van elem a kurzor alatt, akkor az elemet a rendszer kiemeli, ugyan úgy mint a kijelölés esetében, majd a rendszer megjeleníti az elem tulajdonságait.

 

Egy vonal tulajdonságai 'fekete' rajzi háttér használata esetén.

Egy szöveg tulajdonságai 'fehér' rajzi háttér használata esetén.

Egy körív tulajdonságai 'fehér' rajzi háttér használata esetén.

Egy ellipszis kitöltés tulajdonságai 'fehér' rajzi háttér használata esetén.

Egy alap szimbólum tulajdonságai 'fekete' rajzi háttér használata esetén.

Nem azonosítja a rendszer a háttér és a kikapcsolt állapotú rétegek elemeit.

Az elem tulajdonságainak listája a fenti két kapcsoló valamelyikének bekapcsolt állapotában jelenik meg az alábbi paraméterekkel:

 

A 'Megjelenítési várakozási idő:'

Az elem tulajdonságainak listája a kurzor mozdulatlan állapotának kezdetétől ennyi idő múlva jelenik meg. [Az adat ezred másodpercben]

 

A 'Háttér szín:'

Az elem tulajdonságainak listája adatok háttár színe. A szín mintára kattintva, vagy gombra kattintva a szín beállítási palettába jutunk. A lista ablak szöveg színe felhasználói oldalról nem állítható! A háttér színét úgy kell beállítani, hogy a szöveg színe általában fekete, de egyes tulajdonságok kiemelésére használatban van piros és kék szöveg szín is!


Korlátozások/megjegyzések:

A 'Ha egy elem van kijelölve, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!' opció csak akkor állítható be, ha a:
be van kapcsolva!

A 'Ha a kurzor alatt elem van, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!' opció van bekapcsolva, akkor csak a látható rétegen elhelyezett elemek kerülnek megjelenítésre. A kikapcsolt és háttér rétegek elemei nem!

Ha a megjelenítendő elemnek speciális tulajdonságai is vannak, akkor ezen elemek tulajdonságait az őt létrehozó modul fogja megjeleníteni.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site