Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Szimbólum kiosztása készülékhez

'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Megadások

Szimbólum készülék elhelyezése

Szimbólum készülékrész elhelyezése adattárból

Szerszámos:

A készülék megadás folyamatában a párbeszédpanelen szimbólum felépítésű készülék esetén meg kell adnunk a szimbólum készüléken belüli elhelyezkedését, el kell végeznünk a szimbólum kiosztást.

A rendszer alapértelmezésben a soron következő még nem foglalt és azonos szimbólummal rendelkező helyre osztja ki az új szimbólumot. Típus nélküli készülék esetén a rendszer a következő üres helyet választja, de itt is lehetőség van más hely választására, az elhelyezés sorrendjének jelentősége ekkor a típus adás alkalmával lesz, amikor a rendszer az adott típusú készülék szimbólum felépítését vizsgálva az egyes szimbólumokat azonosság és sorrend szerint elhelyezi a készülékben.

A szimbólum kiosztás meghatározza a készülék kapocspontjait is, azonos szimbólumoknak a készülékben más-más kapocspont azonosítója van, több azonos szimbólummal rendelkező készülék esetén a kiosztást a kapocspont azonosítók figyelembe vételével is végezhetjük.

A szimbólum kiosztó grafikus táblán mozogva az üzenetsorban láthatjuk az aktuális elem csatlakozópont azonosítóit. Ezen túl a választott piktogrammal megegyező piktogram esetén egy foglalt vagy válaszható üzenetet. A 'foglalt' üzenetet kapjuk amikor a készülék adott szimbóluma a tervben már korábban elhelyezésre került, 'választható' az üzenet ha a készülék adott szimbóluma még nincs a tervben használva, színben kiemelt a szimbólum, ha eltérő piktogram miatt nem választható.

Választás után a rendszer a lehelyezett piktogram csatlakozási pontjaihoz hozzárendeli a kiválasztott készülékelem csatlakozópont azonosítóit melyeket megjelenít a képernyőn, és 'foglalt'-nak tekinti a továbbiakban a kiosztott készülékelemet.

Ha nem választunk kiosztást a rendszer automatikusan a legalacsonyabb sorszámú, választható elemet felelteti meg a választott piktogramnak.


Nagyított szimbólum kép megjelenítése

Ha a készülék szimbólum felépítés valamelyik szimbólum képét képét "nagyított" képen is meg akarjuk nézni, akkor elegendő 'elidőzni' a szimbólum képe fölött. Egy rövid idő, (750msec) elteltével megjelenik a kiválasztó palettán a nagyított kép. Ezen a nagyított képen egérrel nem mozoghatunk. Ha megmozdítjuk az egeret, akkor bezáródik. A nagyítás mértékén és az ablak helyzetén billentyűzet segítségével változtathatunk.

Az érvényes billentyű parancsok:

F2, F5, Insert gombok:

Szimbólum megjelenés a hozzá tartozó keret képével, vagy a készülékrész azonosítóival.

F6, és '/'(osztás) gomb:

Kép méret növelése 1,5 szeresére.

F7, és '*' (szorzás) gomb:

Kép méret csökkentése 1,5 szeresére.

F8, F10, Home, Delete, End, és a '0' és az '5' gombok:

Az eredeti képméret és helyzet visszaállítása.

Nyilak és szám gombok:

A nyíl iránya (számgomb helyzetének megfelelő irányban) az ablak elmozdítása az aktuális ablak méret felével.

Esc gombok:

A nagyítási ablak bezárása. (A nagyítási ablak bármilyen egér mozgásra is azonnal bezáródik!)Lásd:

Szimbólum készülék elhelyezése

Szimbólum készülékrész elhelyezése adattárból

Elem azonosítása


Korlátozások/megjegyzések:

Az OmegaCAD ELEKTRO rendszer készülék felépítésére vonatkozó korlátait lásd itt!

Ha a készülék felépítési táblájáról nem a választott piktogramnak megfelelő elemet választjuk, a rendszer 'A szimbólumrész nem azonos az elhelyezendő szimbólummal!' hibajelzést ad és nem engedi a választást.

Foglalt készülék rész választása esetén a rendszer 'A készülékrész már korábban felhasznált!'” hibajelzést ad és nem engedélyezi a kiosztást.

Ha a választott piktogramot olyan készülékben próbáljuk elhelyezni, melynek már minden részegységét felhasználtuk a terven a rendszer nem engedi a készülékrészt tovább kiosztani.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site