Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Körvezetékcsoportok kezelése, megadása

'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Listák Körvezeték lista karbantartása...

Szerszámos: Nyomógomb:


Az azonos jellegű körvezetékek könnyebb kezelésére, vagy a tervlapon csoportonként történő eltérő megjelölésére a körvezetékeket csoportba szervezhetjük ezzel a lehetőséggel.
A körvezetékcsoportok kezelésére kialakított felület két részből áll:

A Körvezetékcsoportok létrehozása, módosítása

A Körvezetékcsoporthoz rendelt körvezetékek megadása, rendezése és törlése a csoportból

Minta az L1, L2 és L3 fázis körvezetékek eltérő jelölésére a Körvezetékcsoportok használatával.


A Körvezetékcsoportok létrehozása, módosítása

Ebben a funkció csoportban új körvezetékcsoportot hozhatunk létre, módosíthatjuk tulajdonságaikat, rendezhetjük a körvezetékcsoport listát, vagy törölhetjük a feleslegeseket. És itt a rendelhetjük hozzá a körvezetékcsoportokhoz a már meglévő körvezetékeket.

A gomb használatával hozhatunk létre új körvezetékcsoportot. Az újonnan megadott körvezetékcsoporthoz nyílvánvalóan nem fog tartozni egyetlen egy körvezeték sem. A körvezetékcsoporthoz a későbbiekben kell majd körvezetékeket hozzárendelni.

A 'Körvezetékcsoport elnevezés:' ablak a körvezetékcsoport elnevezés szerkesztő helye. Ide beírhatjuk a kívánt új/módosított körvezetékcsoport elnevezést. A legördülő listában a körvezetékcsoport elnevezés sablonból választhatunk. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható körvezetékcsoport elnevezést tárolhatjuk a sablonba. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható körvezetékcsoport elnevezést törölhetjük a sablonból.

A 'Körvezetékcsoport'nak az elnevezésén kívül az alábbi tulajdonságait adhatjuk meg:

A vonaljelleg területre kattinva a 'Körvezetékcsoport'nak egyedi vonal tulajdonságot adhatunk meg. A csoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal fognak megjelenni. Használata automatikusan bekapcsolja a lenti A körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal jelennek meg kapcsolót.
Lásd: Vonal stílus beállítása [V]

A körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal jelennek meg

A kapcsoló bekapcsolt állapota esetén a fenti vonaljelleg visszajelző részben látható vonallal fognak megjelenni a 'Körvezetékcsoport'hoz tartozó körvezetékek.

A körvezetékek azonosító felíratok a vonallal színével azonos színnel jelennek meg

Ha azt szeretnénk, hogy a 'Körvezetékcsoport'hoz tartozó körvezetékeknek az azonosító szöveg felírat színe is azonosan egységes legyen, akkor kapcsoljuk be ezt a kapcsolót. Értelemszerűen csak akkor azonos a vonal és az azonosító szöveg színe, ha a fenti A körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal jelennek meg kapcsoló is bekapcsolt. Ha nem, akkor ennek a kapcsolónak a bekapcsolása automatikusan bekapcsolja azt is.

'Insert'

Új Körvezetékcsoportot szúrhatunk be a körvezetékcsoport listán kijelölt elé a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával!

A gomb használatával már meglévő körvezetékcsoport elnevezés szövegét, és valamennyi további tulajdonságát változtathajuk meg. Csak akkor érvényes, ha a listán Körvezetékcsoport van kijelölve.

A 'Körvezetékcsoport elnevezés' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Körvezetékcsoport' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő szerkesztő ablakban. Ebből az ablakból szerkesztés után úgy léphetünk ki, hogy:

 • Az egérrel egy másik adatsorra kattintunk, de a dupla kattintási időn belül nem kattintunk egyik adatsorra sem! Ekkor a kijelölés az új adatsorra kerül.
 • Az 'Esc' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés ezen az adatsoron marad. De a szerkesztő ablakban történt változások ekkor nem kerülnek rögzítésre.
 • Az 'Enter' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés, ha van még, azaz nem az utolsó adatsoron álltunk, a következő adatsorra kerül, és ezen az új adatsoron szintén ebben a szerkesztő ablakban végezhetjük az adatmegadást. Ha szükséges, a rendszer görgeti a lista ablakot. (Ha a lista ablak alján történik a szerkesztés.)
 • A lefelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés ugyan az, mint az 'Enter' billentyű esetén.
 • A felfelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés hasonló a lefelé nyíl billentyű működéséhez, de a szerkesztő adatsor, ha van még, azaz nem az első adatsoron álltunk, az előző adatsorra ugrik, és ott folytathatjuk az adat megadást.
 • A 'A körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal jelennek meg' tulajdonság ki/be kapcsolása elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Egyedi vonal van' hasábban elvégzett dupla egér kattintással is. Ha a művelettel a kapcsoló kikapcsolása történik, és a 'Szöveg színe a vonal színe' is bekapcsolt volt, akkor értelemszerűen az is kikapcsolásra kerül.

  A 'A körvezetékek azonosító felíratok a vonallal színével azonos színnel jelennek meg' tulajdonság ki/be kapcsolása elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Szöveg színe a vonal színe' hasábban elvégzett dupla egér kattintással is. Ha a művelettel a kapcsoló bekapcsolása történik, és a 'Egyedi vonal van is kikapcsolt volt, akkor értelemszerűen az is bekapcsolásra kerül.

  A Körvezetékcsoport vonal módosítás elvégezhető a lista ablakban is a körvezetékcsoport listasorban 'Körvezetékcsoport vonal' hasábban elvégzett dupla egér kattintással is. Ha a vonal jelleget a Vonal stílus beállítása [V] ablakban beállítottuk, és ekkor 'A körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékek ezzel a vonallal jelennek meg' tulajdonság kikapcsolt volt, akkor a vonal jelleg módosítással ez a kapcsoló bekapcsolt állapotúra vált.

  Sem a körvezetékcsoport módosításkor, sem az új megadása esetén nem lehet olyan körvezetékcsoport elnevezést megadni, amely már van a listán!

  A segítségével a kijelölt körvezetékcsoportnak a listán történő megjelenési sorrendjét változtathatjuk meg. Csak akkor érvényes, ha a listán Körvezetékcsoport van kijelölve.

  Megnyomása után a körvezetékcsoport lista rendezése ablakba jutunk. Itt kijelölhetjük az aktuálisan kijelölt körvezetékcsoport helyét a listán. A rendezés végrehajtásához a kívánt listasorra való dupla kattintással, vagy a gombbal kell kilépni.

  A 'Rendezés' végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes lista sor fölött engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort ebbe a sorba helyezi át a rendszer.

  A segítségével a az aktuálisan kijelölt körvezetékcsoportot törölhetjük a listáról. Amennyiben olyan körvezetékcsoport lett a listáról törölve, amelyhez körvezetékek vannak rendelve, akkor ezeknek a körvezetékeknek a körvezetékcsoporthoz rendelése megszűnik. A továbbiakban a Körvezetékek, amelyek nincsenek csoporthoz rendelve!!! listában fognak megjelenni! Ezért ha a törlés a gomb használatával történik, a törlés csak a megerősítési kérdés után hajtódik végre. Csak akkor érvényes, ha a listán Körvezetékcsoport van kijelölve.

  'Delete'

  A körvezetékcsoport törlése végrehajtható a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával is a fenti feltételek szerint. Ebben az esetben nincs törlés megerősítési kérdés!

  A körvezetékcsoport törlése végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ehhez a kurzort a lista ablakon kívülre kell mozgatni. Ezt a megjelenő "szemetes" kurzor jól láthatóan jelzi számunkra! Ha ilyen helyzetben engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort törli a rendszer a fenti feltételek szerint. Ebben az esetben nincs törlés megerősítési kérdés!

  Az összeállított Körvezetékcsoport listákat a sablonba menthetjük. A Körvezetékcsoport sablonok segíthetnek abban, hogy az azonos jellegű terveink egységes szerkezetűek legyenek. Hiszen az így elmentett sablon állományt egy másik létesítménybe tölhetjük be a a funkció párjával.

  A korábban összeállított Körvezetékcsoport listát, amelyek az előzőekben sablonba mentett, ezzel a funkcióval az aktuális létesítménybe tölhetjük be. A betöltés során a sablon tartalma hozzáadódik a már meglévő körvezetékcsoport listához. Ha a sablonban van olyan körvezetékcsoport elnevezés, amely már van a jelenlegi listában, akkor az már nem adódik hozzá újra a listához.


  Körvezetékcsoporthoz rendelt körvezetékek:

  Ebben a részben állíthatjuk össze az adott, a körvezetékcsoport listában éppen kijelölt körvezetékcsoporthoz tartozó körvezetékeket. Körvezetékeket rendelhetünk a körvezetékcsoporthoz, a már meglévő listát rendezhetjük, és szükség esetén eltávolíthatunk körvezetéket a listáról. A lehetőségek csak akkor adottak, és a hozzá tartozó funkciók is csak akkor érvényesek, ha a Körvezetékcsoport listán körvezetékcsoport van kijelölve.

  Új körvezeték(-ek) hozzárendelése a csoporthoz

  Ezzel a funkcióval rendelhetünk körvezetékeket a körvezetékcsoport listában éppen kijelölt körvezetékcsoporthoz. Csak akkor érvényes, ha a Körvezetékcsoport listán körvezetékcsoport van kijelölve. Valamint a mezőben van még olyan körvezeték, amely nincs még körvezetékcsoporthoz rendelve.

  Ekkor megjelenik a Körvezeték hozzárendelése a kijelölt csoporthoz ablak, ahol a mezőnek már csak azon körvezetékei jelennek meg, amelyek még nincsenek körvezetékcsoporthoz rendelve.

  'Insert'

  Új Körvezetéket szúrhatunk be a körvezetékcsoport listába, a kijelölt elé a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával!

  A körvezetékcsoport körvezetékeinek rendezése

  Itt rendezhetjük a körvezetékek sorrendjét a hozzárendelési listában. Csak akkor érvényes, ha a Körvezetékcsoport listán körvezetékcsoport van kijelölve. Valamint már van két körvezeték hozzárendelve a körvezetékcsoporthoz.

  Ekkor megjelenik a A körvezetékcsoporthoz rendelt körvezetéklista rendezése ablak, ahol a körvezetékcsoporthoz rendelt körvezetékek jelennek meg. Itt kijelölhetjük az aktuálisan kijelölt körvezeték helyét a listán. A rendezés végrehajtásához a kívánt listasorra való dupla kattintással, vagy a gombbal kell kilépni.

  A 'Rendezés' végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes lista sor fölött engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort ebbe a sorba helyezi át a rendszer.

  A kijelölt körvezeték(-ek) törlése a körvezetékcsoportból

  Ezzel az aktuálisan kijelölt körvezetéket, vagy körvezetékeket eltávolíthatjuk a listáról. Csak akkor érvényes, ha a Körvezetékcsoport listán körvezetékcsoport van kijelölve, és már van körvezeték hozzárendelve a körvezetékcsoporthoz. A körvezetéknek a hozzárendelési listáról való eltávolítása után a körvezeték a Körvezetékek, amelyek nincsenek csoporthoz rendelve!!! listában fognak megjelenni!

  'Delete'

  A körvezeték eltávolítása a listáról végrehajtható a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával is!

  A körvezeték eltávolítása a listáról végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ehhez a kurzort a lista ablakon kívülre kell mozgatni. Ezt a megjelenő "szemetes" kurzor jól láthatóan jelzi számunkra! Ha ilyen helyzetben engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort törli a rendszer a fenti feltételek szerint.

  Több körvezetéket is kijelölhetünk művelet végrehajtásra, ha az egérrel a kijelölendő körvezetéklista adatsorra való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

  A körvezetéklista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő körvezeték sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti körvezetéklista sorok lesznek egyszerre megjelölve!

  Ha a körvezetéklista adatsoron az egér jobb oldali gombját felengedjük, akkor megjelenik a lebegő menü. A menü módosító funkciói egyszerre végrehajthatók az körvezetéklista kijelölt sorain.

  Fontos:

  Ha használjuk a Körvezetékcsoportok használatának lehetőségét, akkor a sorkapocs léceken a körvezetékek blokkjának kialakításában a sorkapocs elemzés során a körvezetéki sorkapcsok sorrendje mindig úgy lesz kialakítva, mint amikor a 'Körvezetékcsoportok' listában a 'A mező minden körvezetcsoportja' van kijelölve!


  Lásd:

  Körvezetékek

  Körvezeték elhelyezése

  Körvezeték módosítása


  Lásd még:

  Tervek automatikus kiértékelése

  Sorkapocs elemzés

  Áramútterv fedőlap tervezése

  Körvezetéknév táblázat készítése...


  Korlátozások/megjegyzések:

  Az OmegaCAD ELEKTRO rendszer körvezetékekre vonatkozó korlátait lásd itt!

  A körvezetékcsoportok elnevezéseinek eltárolt szövegeit a rendszer a 'x:\V10.x..\OmegaWin32\UserSettings\TerminalsName.ini' állományban tárolja.

  Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
  1992-2022
  Minden jog fenntartva. ©
  OmegaSoft WEB Site