Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Kábelek áthelyezés más mezőbe/sorszámba/törésbe

'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Listák Kábelek áthelyezés más mezőbe/sorszámba/törésbe...

Szerszámos:

A mező több kábelére vonatkozó módosítást leggyorsabban listán végezhetjük. A párbeszédpanelen a mező kábeleit összefoglaló listát látjuk a kábelek azonosító és típus adataival. A panelen a kábelek sorszámát, törését és másik mező listára helyezését végezhetjük el.

---> ---> ---> ---> --->

Egy áramút terv több mezőre vonatkozhat, ezért a 'Mező kijelölése:' ablakban ki kell választanunk, hogy melyik mező kábelei legyenek a listán.

Egy kábelt jelölhetünk ki, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára kattintunk. Ebben az esetben a korábbi kijelölések törlődnek!

Több kábelt jelölhetünk ki egymásután, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

A kábel lista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti kábelek lesznek egyszerre kijelölve!

A kábel lista valamennyi elemét jelölhetjük ki a billentyűzet 'Ctrl' A gombjainak egyidejű megnyomásával.

A listán kiválasztott kábel következő tulajdonságait változtathatjuk meg:

Kábel mezőhöz rendelés

--->

Az egymástól eltérő mezőhöz tartozó két szerelési hely közötti kábelt a tervező az egyik vagy a másik mezőhöz tartozónak jelölheti. A rendszer alapértelmezésben a kábelt a vezetékrajzolás folyamatában előbb érintett szerelési hely mezőjéhez rendeli, ha ez a mező megadás nem felel meg, akkor a kábel mezőhöz tartozását módosíthatjuk. A mező kijelölést a 'Mező kijelölése:' nyomógomb mögötti panelon végezhetjük el. A 'Mező kijelölése:' párbeszédpanelen csak azokat a mezőket látjuk, amelyekhez a mezőben korábban már szereléshelyet rendeltünk.

A kábel mezőhöz rendelés megváltoztatása valamenyi kijelölt kábelre végrehajtódik. Ha valamely kábellista minden elemét egy másik mezőhöz akarjuk rendelni, akkor annak a legyegyszeryűbb módja, hogy a billentyűzet 'Ctrl' A gombjával kijelöljük valamennyi elemét és ezután meghatározzuk az új mezőt a 'Mező kijelölése:' funkcióval.

Kábel sorszám megváltoztatása

A kábel meglévő sorszámát a funkció segítségével módosíthatjuk. Végrehajtás esetén az áramút lapokon minden a kábelhez tatozó ér esetén átvezetésre kerül a sorszám módosítás.

A sorszám kijelölését megtehetjük egyesével történő fel/le léptetéssel, vagy a nyomógomb mögötti kábelsorszám panelon, ahol a kábellista meglévő elemeinek a részletes listáját láthatjuk. A lista igény szerint szűkíthető/bővíhető a választás megkönnyítésére.

A kábel sorszámának megváltoztatásának ez a módja csak az aktívan kijelölt kábelre fog végrehajtódni. Függetelenül attól, hogy ezen kívűl vannak-e még kábelek kijelölve a listán.

A 'Kábel' új sorszámát kijelölhetjük a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes lista sor fölött engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort ebbe a sorba helyezi át a rendszer.

Csak ez az egyetlen mód van arra, hogy a kábellistán több kábelt kijelölve, a kijelöltekre egyszerre változtassuk meg a kábelek a sorszámát.

Ennek a funkciónak a használatával a kábellistában 'üres', nem használt kábelhelyet tudunk elhelyezni.

A kijelölt kábel elé a megadott számú 'üres' kábel kerül elhelyezésre a listában. Ezzel a kijelölt kábel, és valamennyi utána következő kábel sorszáma a megadott számmal növekszik.

A funkció nem érvényes, ha a listán a kijelölés egy 'üres', nem használt kábelen van.

Ha felesleges 'üres', nem használt kábelhelyek vannak a listában, akkor azokat ezzel a funkcióval tudjuk eltávolítani.

A kijelölt 'üres' kábel sorok törlődnek, és ezzel a listában következő valamennyi kábel sorszáma a törölt 'üres' sorok számával csökken.

A funkció csak akkor érvényes, ha a listán a kijelölés 'üres', nem használt kábelen van.

Kábel törés megváltoztatása

A kábel meglévő törését a funkció segítségével módosíthatjuk. Végrehajtás esetén az áramút lapokon minden a kábelhez tartozó ér esetén átvezetésre kerül a törés módosítás.

Az új törés kiválasztásához a legördülő választási listán piros színnel megjelölésre kerülnek azok a törés helyek, amelyek más kábellel már foglaltak. A jelölésben az adott töréshez tartozó kábelsorszám jelenik meg!

Ha olyan törést választunk, amely már egy másik kábel által már foglalt, akkor annak a törése is megváltozik!

A kábel törés megváltoztatása csak az aktívan kijelölt kábelre lesz érvényes, akkor is, ha vannak-e még kábelek kijelölve a listán. Minden kábelnek más törésének kell lennie, így több kijelölt kábelhez nem lehet egy egyetlen új törés kijelölést érvényesíteni.

A sorszám, vagy törés változás kijelölési ablakrészben a jelzések értelmezése:

Az áthelyezés nem jár másik, meglévő kábel paramétereinek megváltoztatásával.

Az áthelyezés egy másik, meglévő kábel paramétereinek megváltoztatásával jár.

Az áthelyezés másik mezőhöz tartozó kábellistába történik. A rendszer nem vizsgálja, hogy ott van-e ilyen tulajdonságú kábel.

A kijelölt változtatásokat a rendszer a kábelhez hozzárendeli és ezek kiemelt színnel megjelenek az érintett kábel adatsor 'Új mező', 'Új Sorszám', 'Új törés' hasábján.

A listán előjegyzett változást kábelenként visszavonhatjuk a nyomógomb segítségével.


Kilépés a kijelölt változások eldobásával.

A gomb megnyomásával a kijelölt változások átvezetése előtt a következő megerősítési kérdés jelenik meg:

A rendszer visszatér a panelre. Még változtathatunk a kijelöléseken.

A rendszer bezárja a panelt a változások átvezetése nélkül. A beállított változások nem hajtódnak végre.

Válasz esetén a rendszer a listán megadott összes kábel módosítást az áramút a tervlapokon és kábel listákon átvezeti.


Lásd:

Kábelek

Kábel módosítása

Kábelek adatainak megadása...


Lásd még:

Kábel elemzés
Szereléshely mezőhöz rendelése

Korlátozások/megjegyzések:

A végrehajtott módosítások után eredeti helyzet visszaállítására nincs semmilyen lehetőség!

A dialógus ablak megőrzi pozízióját. Újbóli használatakor az előzőleg használt pozícióban fog megjelenni.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site