'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Listák Kábelek adatainak megadása...

Szerszámos:

A funkcióval a kábelek adatait tudjuk megadni, módosítani, úgy, hogy nem az áramútterven azonosítjuk őket, hanem a kábeleket tartalmazó listán választjuk ki a módosítani kívánt kábelt.

A 'Kábel adatok megadása:' párbeszédpanel 'Kábel lista:' csoportjában a mező kábelei jelennek meg. A funkció elindításakor a rendszer a mező összes kábelét végig olvassa, és valamennyi megjelenhet a kábel listán. Ezt a listát több szempont szerint is szűrhetjük. Csak azok a kábelek jelennek meg a listán, amelyek a szűrő feltételeinek megfelelnek.

Az aktuálisan érvényes, kábel listákhoz a Tervek automatikus kiértékelése modulban a Kábel elemzés lefuttatása után jutunk. Ha az elemzés elvégzése után módosítottunk a kábel kapcsolatokon, a szerkesztéssel érintett keresési lista nem lesz helyes!

A listát szűrhetjük a következő szempontok szerint

A kábelek mezőben elfoglalt helye szerint:

Minden kábel:

Ebben az esetben a mező minden mezőhöz rendelt kábellista elemei megjelennek. Ezen belül szabályozhatjuk a listát a szerint, hogy:

Mezőn belüliek:

Azon kábelek jelennek meg, amelyek csak az aktuális mező szereléshelyei között vannak szerelve. Csak akkor érvényes, ha a 'Minden kábel' megjelenítése van bekapcsolva.

Mezők közöttiek:

Azon kábelek jelennek meg, amelyek átmennek más mező szereléshelyeire. Csak akkor érvényes, ha a 'Minden kábel' megjelenítése van bekapcsolva.

Az 'indulási' szereléshelyről elmenő kábelek:

Ez a szűrő mező egy kiválasztott szereléshelyéről induló valamennyi kábel megjelenítését kapcsolja be. Ha ezt a szűrőt kapcsoljuk be, akkor érvényes lesz a 'Kábelek indulási szereléshelye:' lista. A kábel listán csak az itt kiválasztott szereléshelyről induló kábelek jelennek meg:

Az 'indulási - érkezési' szereléshelyről közötti kábelek:

Ez a szűrő mező egy kiválasztott szereléshely és egy beállított érkezési szereléshely közötti valamennyi kábel megjelenítését kapcsolja be. Ha ezt a szűrőt kapcsoljuk be, akkor érvényes lesz a 'Kábelek indulási szereléshelye:' lista és az 'Érkezési szereléshelye:'. A kábel listán csak az indulási és az érkezési szereléshelyek közötti kábelek jelennek meg.

Megjelenítve a következő mezőhöz rendelt kábel listák:

Minden mező:

A kábel listán a mezőben lévő összes mezőhöz rendelt kábellista elemei megjelennek a fenti szűrök szerint.
Ekkor az egyes mezőkhöz rendelt kábeleket a listán a következő elválasztó sorok jelzik:

Aktuális mező:

A kábel listán csak az aktuálisan tervezett mezőhöz rendelt kábellista elemei jelennek meg a fenti szűrök szerint. Ekkor a kábel listán nincs mezőlista elválasztó jel.

Kijelölt mező:

A kábel listán csak a mező listán kijelölt mezőhöz rendelt kábellista elemei jelennek meg a fenti szűrök szerint. Ekkor a kábel listán nincs mezőlista elválasztó jel. A mező kijelölés a Mező kijelölése gomb megnyomásával történik. Ebben az esetben a mező kijelölés során a kiválasztó ablakban csak azok a mezők jelennek meg, amelyekhez van is kábel rendelve!

---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->

Egy kábelt jelölhetünk ki, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára kattintunk. Ebben az esetben a korábbi kijelölések törlődnek!

Több kábelt jelölhetünk ki egymásután, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

A kábel lista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő kábel sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti kábelek lesznek egyszerre kijelölve!

A kábel lista valamennyi elemét jelölhetjük ki a billentyűzet 'Ctrl' A gombjainak egyidejű megnyomásával.

A listán kijelölt kábelen, vagy kábeleken a következő tulajdonságokat változtathatjuk meg. Ha egyszerre több kábel is ki van jelölve, akkor a kábel alfanumerikus azonosító és a kábel név (megjegyzés) megadása nem lehetséges! Hiszen ezek minden kábelre egyediek.

A Kábelvég készülékhez rendelése

A 'Honnan:', 'Hová:' ablakokban elhelyezett kapcsolókkal a kábelvéget készülékhez rendelhetjük a Kábelvég készülékhez rendelése szabályai szerint.

Az 'Honnan' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban az 'Honnan' hasábban elvégzett dupla egér kattintással is.

Az 'Hová' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban az 'Hová' hasábban elvégzett dupla egér kattintással is.

A kábelt tartalmazó adatbázis adatai

Az Adatbázis/Gyártó: tartalmazza annak az adatbázisnak a nevét, amelyből az elem kiválasztásra került. Ha ez a létesítményi adatbázis akkor a <Létesítmény> jelenik meg.

Ha az elem egy 'Gyártói adatbázis' eleme érvényes lesz gomb, melynek használatával elérhetővé válik a 'Gyártói adatbázis' kiadójának adatai és a kiadások verzió változatainak története.

A Kábel típus és szerkezet megadása

A 'Kábel típus:' és 'Kábel szerkezet:' ablakokban a beállított kábel típus/szerkezet látható. Az kábel típus/szerkezet adattári kiválasztáshoz a gombbal jutunk el. (Lásd: Kábelek adattára)

Az 'Kábel típus' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban az 'Típus', vagy a 'Szerkezet' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő Kábel kiválasztása az adatbázisból párbeszédpanelen.

Valamennyi azonos típus cseréje

Valamennyi azonos típus cseréje funkcióban a módosításra kijelölt kábellel valamennyi azonos típusú és szerkezetű kábelt egy művelet során cserélhetünk ki egymásik kábel típusra, szerkezetre.

A tartalék érszám megadása

A 'Tartalék érszám:' ablakban a fel/le gombok megnyomásával egyesével növelve/csökkentve állítható be. A tartalék érszám maximális értéke nem lehet nagyobb, mint a kábel érszám-1.

A 'Tartalék érszám' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Tartalék' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő szerkesztő ablakban.

A kábel alfanumerikus azonosító megadása

Az kábel alfanumerikus azonosító a 'Kábel azonosító:' az ablakban adható meg.

Ha azt kívánjuk, hogy a kábel elemzés során, a kábel sorszám megváltozásakor az azonosító utolsó 3 karaktere automatikusan a kábel sorszáma legyen, akkor a mögötte lévő checkbox-ot jelöljük be!

A 'Kábel azonosító' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Kábelszám' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő szerkesztő ablakban.

A kábel hosszának megadása

A 'Kábel hossza:[m]' ablakban módosítható a kábel hossza. A hossz adatok fm-ben kell megadni. Az ablak mögötti fel/le gombok segítségével egységenként lehet növelni, csökkenti a kábel hosszát.

Ha azt akarjuk, hogy egy kábel hosszának megváltoztatásakor az azonos szereléshelyek közötti kábelek hossza is automatikusan azonos legyen, akkor a mögötte lévő checkbox-ot jelöljük be! A bekapcsolt állapot a rendszer korábbi alapértelmezett működése. Ennek kikapcsolásának lehetősége azt biztosítja, hogy ha az azonos helyek között az egyes kábelek eltérő útvonalon, (más kábelcsatornákban haladnak), akkor ennek az eltérő hosszaknak a beállítását is el tudjuk végezni.

A 'Kábel hossza:[m]' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Hossz' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő szerkesztő ablakban. Ebből az ablakból szerkesztés után úgy léphetünk ki, hogy:

 • Az egérrel egy másik adatsorra kattintunk, de a dupla kattintási időn belül nem kattintunk egyik adatsorra sem! Ekkor a kijelölés az új adatsorra kerül.
 • Az 'Esc' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés ezen az adatsoron marad. De a szerkesztő ablakban történt változások ekkor nem kerülnek rögzítésre.
 • Az 'Enter' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés, ha van még, azaz nem az utolsó adatsoron álltunk, a következő adatsorra kerül, és ezen az új adatsoron szintén ebben a szerkesztő ablakban végezhetjük az adatmegadást. Ha szükséges, a rendszer görgeti a lista ablakot. (Ha a lista ablak alján történik a szerkesztés.)
 • A lefelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés ugyan az, mint az 'Enter' billentyű esetén.
 • A felfelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés hasonló a lefelé nyíl billentyű működéséhez, de a szerkesztő adatsor, ha van még, azaz nem az első adatsoron álltunk, az előző adatsorra ugrik, és ott folytathatjuk az adat megadást.
 • A kábel költség kódjának megadása

  A párbeszédpanelen a 'Költségkód:' ablakban egy legördülő listán megjelennek a lehetséges költségvetési állapotok, a listáról történt választással kell a beállítást elvégezni. Alapértelmezésben a berendezés új jellemzőt kap.

  'Új berendezés'

  jellemzőt akkor használjuk, ha a kábel a költség és anyag kiírás szempontjából új.

  'Meglévő berendezés'

  a kábel, ha nincs a szerelésében módosulás és újból, változatlan bekötéssel felhasználjuk.

  'Felhasznált berendezés'

  jellemző akkor aktuális, ha meglévő kábelt újból szerelni kell.

  'Bontandó berendezés'

  esetén csak a bontási jel kerül a kábel listákra.

  'Cserélendő berendezés'

  feldolgozása a beállításoktól fűggően eltérő módon történik:.
  (Lásd: Új/Meglévő/Felhasznált/Bontandó/Cserélendő költség adatok megadása)

  A 'Költségkód' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Költség' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő választó ablakban.

  Az itt beállított jellemzőket a költségvetés modul fogja felhasználni, illetve a kábel táblázatokban megjelenik mint megjegyzés.

  A kábel név (megjegyzés) megadása

  A párbeszédpanelen a 'Név:' ablakban a kábel rendeltetésére, funkciójára utaló rövid leírás, megjegyzés szöveg adható meg, amely megjegyzés később a kábel listák és a táblázatok értelmezését segíti.

  Az adatbeviteli szerkesztő ablak mellett elhelyezett gomb segítségével a felhasználó sablonba tárolhatjuk, gomb segítségével a sablonból törölhetjük az ablak tartalmát! A gomb segítségével a felhasználói sablonban eltárolt szövegekből választhatunk!

  A 'Kábel név' módosítás elvégezhető a lista ablakban is a listasorban a 'Magyarázat' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő szerkesztő ablakban. Ebből az ablakból szerkesztés után úgy léphetünk ki, hogy:

 • Az egérrel egy másik adatsorra kattintunk, de a dupla kattintási időn belül nem kattintunk egyik adatsorra sem! Ekkor a kijelölés az új adatsorra kerül.
 • Az 'Esc' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés ezen az adatsoron marad. De a szerkesztő ablakban történt változások ekkor nem kerülnek rögzítésre.
 • Az 'Enter' billentyűt megnyomjuk. A kijelölés, ha van még, azaz nem az utolsó adatsoron álltunk, a következő adatsorra kerül, és ezen az új adatsoron szintén ebben a szerkesztő ablakban végezhetjük az adatmegadást. Ha szükséges, a rendszer görgeti a lista ablakot. (Ha a lista ablak alján történik a szerkesztés.)
 • A lefelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés ugyan az, mint az 'Enter' billentyű esetén.
 • A felfelé nyíl billentyűt megnyomjuk. A működés hasonló a lefelé nyíl billentyű működéséhez, de a szerkesztő adatsor, ha van még, azaz nem az első adatsoron álltunk, az előző adatsorra ugrik, és ott folytathatjuk az adat megadást.
 • Optikai kábel adatainak megadása

  Ha van érvényes kábel kijelölés, akkor az optikai kábel adatait az Optikai kábel adatainak megadása párbeszédpanelen adhatjuk meg.

  Az 'Optikai kábel adatainak megadása' elvégezhető a lista ablakban is a listasorban az 'Száloptika', 'Stecker', vagy a 'Rx<->Tx' hasábban elvégzett dupla egér kattintás után megjelenő Optikai kábel adatainak megadása párbeszédpanelen.

  'Insert'

  Az 'Optikai kábel adatainak megadása' elvégezhető a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával is!

  Az 'Optikai kábel adatainak megadása' elvégezhető a lista soron végzett jobb oldali egér gomb felengedésre előbukkanó lebegő menü használatával is!

  Kábel erek rendezése

  Az 'Kábel erek rendezése:' csoportban a módosításra kijelölt kábel ereinek listája látható. Rendezésre egy vagy egyszerre több eret jelölhetünk ki. A kijelölt erek adatai a listán sötétkék háttérrel és fehér betűvel jelennek meg.

  Egy eret jelölhetünk ki, ha az egérrel a kijelölendő ér sorára kattintunk. Ebben az esetben a korábbi kijelölések törlődnek!

  Több eret jelölhetünk ki egymásután, ha az egérrel a kijelölendő ér sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

  Az ér lista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő ér sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti erek lesznek egyszerre kijelölve!

  A kijelölt ér átrendezése

  Megnyomásával az 'Kábel ér új sorszámának megadása:' párbeszéd ablakba jutunk.

  A kijelölt erek új helyét egérrel jelölhetjük ki. Kijelölése után a kábel erek új sorrendje látható. A kijelölt ereket az ablakban többször is átrendezhetjük. Az átrendezést a gombbal, vagy dupla egér kattintással véglegesíthetjük.

  A kijelölt erek átrendezése elvégezhető a következő módon is:

  A 'Rendezés' végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes ér fölött engedjük fel az egérgombot, a kijelölt eret a kiválasztott lista sort elé helyezi, ha az előbbre van mint a kijelölt rendezendő, utána helyezi, ha az mögötte van mint a kijelölt rendezendő ér.

  Erek rendezése pozíció szerint

  Megnyomásával a kábel ereit a rendszer az áramút terven elfoglalt helye szerint rendezi sorba. Az elso ér az lesz mely a legkisebb áramút tervlapon a leginkább balra és fenn helyezkedik el.

  Módosítások megadása a lebegő menű segítségével:

  A lista soron végzett jobb oldali egér gomb felengedésre előbukkanó lebegő menü használatával a kijelölt kábel, vagy kábelek alábbi tulajdonságait tudjuk módosítani. A lebegő menű állapota a kijelöléstől és a már elvégzett módosításoktól függően változik.

  A lebegő menű segítségével a már elvégzett módosítási beállításokat visszavonhatjuk a kijelölt adatsorokra, vagy valamennyi adatsorra is.

  ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->

  Kijelölt módosítások törlése:

  'Delete'

  Ha a kijelölt kábelen már van megadva módosítás, akkor azt a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával is visszavonhatjuk! Ekkor a kábel valamennyi tulajdonságának a módosítását visszavonjuk. Ha még nem volt megadva módosítás, akkor a gomb megnyomására csak elutasító hangjelzés halható!

  Kábel azonosító csoportos módosítása

  A funkció segítségével a listán lévő kábelek alfanumerikus azonosítóit tudjuk módosítani akár egyetlen utasítással.

  A kábel eredeti és módosított adatainak megtekintése:

  Ha a Beállítások... Rendszer működési beállítások Elem tulajdonságainak megjelenítése a kurzor mellett 'Ha egy elem van kijelölve, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!' vagy a 'Ha a kurzor alatt elem van, akkor ennek a tulajdonságai jelenjenek meg!' valamelyike bekapcsolt, és a kurzort a kábel adatsora fölött a beállított ideig mozdulatlanul tartjuk az itt beállított ideig, akkor az alábbi adattábla jelenik meg a kábelről. Ez tartalmazza a kábel eredeti és ha adtunk meg módosításokat, akkor a módosított adatait.

  A kábelek módosított adatainak rögzítése:

  Ha a kábel listán a kívánt minden módosításokat megadtuk, akkor, a gomb megnyomásával elindíthatjuk a költségkód módosítás végrehajtását. A módosítás végrehajtása előtt az alábbi panel jelenik meg:

  A fenti végrehajtási feladat összesítőn a kábellista összes elemén megadott módosított adatok száma jelenik meg. Csak azok a tulajdonságok jelennek meg, amelyek módosításra került. Ha van valamely kábelen ér rendezés is megadva, akkor a módosított adazok rögzítéséhez a rendezéssel érintett ereket a tervalpokon meg kell keresnie a rendszernek, és a tervlapon is rögzíteni kell a változást. Ilyen esetben megjelenik az alábbi beállítási lehetőség:

  'Végrehajtás közben grafikai megjelenítés'

  A kapcsolóval beállítható, hogy végrehajtás közben a rendszer az aktuális tervlapot a képernyőre is rajzolja vagy sem. Ha bekapcsolt állapotú akkor a végrehajtás folyamat a képernyőn is követhető. Kikapcsolt állapotban a végrehajtási folyamat valamelyest gyorsabb lesz.

  Válasz esetén a rendszer rögzíti a kábek adatain megadott módosításokat. Ha a módosítások kábel ér rendezést is tartalmaznak, akkor elvégzi a kábel erek átsorszámozásokat. Ehhez a rendszer fellapozza az áramútterv mindazon tervlapjait, amelyek érintettek a kábel azon ereivel, amelyek átsorszámozásra kerültek. Az áramút tervlapokon beírja az új kábelér sorszámokat és ezeknek az ereknek az ér rögzítés jelet is elhelyezi. Az alábbi folyamat rögzítő ablak is csak ér rendezés esetén jelenik meg.

  Válasz esetén a módosítások rögzítése nem történik meg, de a rendszer a kábel adatok megadása funkcióban marad. Az eddigi módosítási kijelölések érvényben maradnak.

  Válasz esetén a módosítások rögzítése nem történik meg és a rendszer a kábel adatok megadása funkcióból is kilép.


  Lásd:

  Kábelek

  Kábel módosítása

  Kábelek áthelyezés más mezőbe/sorszámba/törésbe...


  Lásd még:

  Kábel elemzés
  Szereléshely mezőhöz rendelése
  Optikai hálózatok tervezése

  Korlátozások/megjegyzések:

  Amennyiben egy általunk kábelazonosítóval ellátott kábelhez a rajzban megadottnál kisebb érszámot próbálunk rendelni, a rendszer elemzéskor: 'A kábel ér prioritás nagyobb mint a kábel érszáma, a kábelben nincs több szabad ér!' hibajelzést ad.

  Ha 'prioritás' nélküli kábelekre adunk kevesebb érszámot a felhasználtnál, akkor a valóságos érszám alatti érszám beállítás hatására a rendszer egy újabb kábelt vesz fel az érintett szereléshelyek között kábel elemzéskor az elemzés modulban.

  A kábelnek azon erei, amelynek sorszámát rendezéssel megváltoztatatjuk Prioritás jelet kapnak! Ez azt jelenti, hogy a kábel ezen ereinek sorszáma kábel elemzés során sem fog megváltozni!

  Az OmegaCAD ELEKTRO rendszer kábelekre vonatkozó korlátait lásd itt!

  A kábelekhez rendelhető felhasználói szövegeket a rendszer a 'x:\V10.x..\OmegaWin32\UserSettings\TerminalsName.ini' állományban tárolja.

  A dialógus ablak átméretezhető. Az átméretezett értékeket a rendszer megőrzi!

  Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
  1992-2022
  Minden jog fenntartva. ©
  OmegaSoft WEB Site