Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Átkötéspontok keresése

'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Keresések Átkötéspontok keresése...

Szerszámos:

A funkció segítségével az áramköri kapcsolásokban alkalmazott átkötéspontokat lehet megkeresni a tervlapokon.

Az aktuálisan érvényes, frissített átkötéspont listákhoz a Tervek automatikus kiértékelése modulban az Átkötési pontok elemzése lefuttatása után jutunk. Ha az elemzés elvégzése után módosítottunk az átkötéspont pozícióján, vagy bekötésén, a szerkesztéssel érintett keresési lista nem lesz helyes!

Az átkötéspontok keresése a rendszerben kétféle módon támogatott. Az egyik módszer az átkötéspontok közvetlen keresése. A másik a szerelési tervező modulban előállított potenciálok láncolási lista elemeinek a keresése. A két módszer a fülek választásával egyszerűen váltogatható.

Az átkötéspontok szereléshelyenként kereshetők. Azt hogy a mely szereléshely átkötéspontjait akarjuk látni, azt a párbeszéd panel 'Szereléshely:' csoportban állíthatjuk be.

--->

Másik szereléshelyet a Szereléshely kijelölése funkcióval jelölhetünk ki.

elemek keresése

Az áramút terveken az 'Átkötéspontok' az Átkötési pontok elemzése után azonnal kereshetők. Ekkor a lista ablakban a következő adatok láthatók az egyes átkötéspontokról:

---> --->

Ekkor a lista ablakban a következő adatok láthatók az egyes átkötéspontokról:

Jel

Mely másik átkötésponttal van láncolva az átkötéspont

Potenciálnév

Csak akkor van kitöltve, ha a szerelés tervező modulban előállítottuk a potenciáll listát. Ha a potenciálnév körvezeték, akkor az erősebb piros színnel jelenik meg.

Pozíció

Ahol az átkötéspont elhelyezkedik az áramútterven.

1. Kapcsolat

Annak az elemnek az azonosítója, melyhez kapcsolódik.

2. Kapcsolat

Annak az elemnek az azonosítója, melyhez kapcsolódik.

3. Kapcsolat

Annak az elemnek az azonosítója, melyhez kapcsolódik.

4. Kapcsolat

Annak az elemnek az azonosítója, melyhez kapcsolódik.

Az átkötéspont listán történt kiválasztást követően a nyomógombot megnyomva a rendszer az átkötéspontot tartalmazó tervlapot behívja és a keresett átkötéspontot a tervlapon színben kiemelve mutatja.
Ezt a módot használva az ablak a kereséssel együtt bezáródik.

Az átkötéspont keresését elindíthatjuk a lista keresendő során végzett dupla egér kattintással is.

A funkció használatával a rendszer a keresett átkötéspont megjeleníti, de ebben az esetben nem zárja be a funkciót! A keresést tovább folytathatjuk új átkötéspontok kijelölésével és megjelölésével. A korábbi keresések megjelölései is megmaradnak a tervlapokon. Ha el akarjuk különíteni az egymás utáni kereséseket, akkor közben használjuk a gombot. A funkció használata úgy lehet hasznos, ha a dialógus ablakot a grafikus munkaterülettől eltérő, második képernyőre tudjuk helyezni.

elemek keresése

A módszer segítségével a szerelés tervező modulban az átkötési elemekből előállított potenciálok láncolási elemeit lehet áttekinteni és megjeleníteni.

Csak akkor használható, ha a legutolsó Átkötési pontok elemzése után a szerelés tervező modulban előállítottuk a láncolási listát. (Generáltunk szerelési tervet, vagy az Átkötés pontok kezelése funkciót használtuk. Ez az állapot szereléshelyenként eltérő lehet!)

---> --->

A listán a következő adatok láthatóak:

1. Potenciálok:

Tervjel

A potenciál tervjele.

Kapocspont

A potenciálhoz tartozó elem kapocspontja.

2. Láncolási lista: (A kijelölt potenciálhoz tartozó láncolási elemek)

Tervjel

A láncolási elem tervjele.

Kapocspont

A láncolási elem kapocspontja.

Pozíció

A láncolási elem helye az áramútterven.

Kapcsolat

A láncolási elemnek a lista más elemhez való kapcsolódásának képe.

Tervjel

A lekötési elem tervjele. /ha van lekötés/

Kapocspont

A lekötési elem kapocspontja. /ha van lekötés/

Pozíció

A lekötési elem pozíciója az áramút terven. /ha van lekötés/

Ha a láncolási listán a kijelölés olyan elemen van, amelyhez lekötés is tartozik, akkor megjelenik a 'Lekötési pozíció(-k)' lista ablak is. Ha a lekötési elem sorkapocs, akkor a sorkapocs több pozíciója is látható. (ha van). Ekkor a lista ablak melletti gombbal a kijelölt lekötési pozíción elhelyezkedő elemet fogja a rendszer megmutatni.

A láncolási listán történt kiválasztást követően a nyomógombot megnyomva a rendszer a láncolási elemet tartalmazó tervlapot behívja és a keresett láncolási elemet a tervlapon színben kiemelve mutatja.
Ezt a módot használva az ablak a kereséssel együtt bezáródik.

A láncolási eleme keresését elindíthatjuk a 'Láncolási lista' keresendő során végzett dupla egér kattintással is.

Ha a dupla kattintás a lekötési elemre történik, akkor a rendszer a lekötési elem első pozícióját fogja megkeresni és megmutatni!

A funkció használatával a rendszer a keresett láncolási elemet megjeleníti, de ebben az esetben nem zárja be a funkciót! A keresést tovább folytathatjuk új láncolási elemek kijelölésével és megjelölésével. A korábbi keresések megjelölései is megmaradnak a tervlapokon. Ha el akarjuk különíteni az egymás utáni kereséseket, akkor közben használjuk a gombot. A funkció használata úgy lehet hasznos, ha a dialógus ablakot a grafikus munkaterülettől eltérő, második képernyőre tudjuk helyezni.

A gomb megnyomásával megszüntethetjük a korábbi keresések kiemelését a tervlapon.


Lásd:

Átkötési pontok elemzése

Szerelési tervek generálása

Átkötés pontok kezelése


Lásd még:

Grafikai megjelenés...


Korlátozások/megjegyzések:

Ha nincs elvégezve az Átkötési pontok elemzése, a keresési funkció nem használható, és a következő hibajelzés látható: - 'NINCS elvégezve az átkötéspont elemzés!'

Ha a szerelési tervező modulban nincs előállítva a láncolási lista, a láncolási elem keresési funkció nem használható, és a következő hibajelzés látható: - 'A Szerelés tervező modulban nincs előállítva a potenciál lista. (Nincs a szerelés terv generálva, vagy az átkötéspont lista kezelés nincs elvégezve!)'

A tervlapon megjelenített keresési kiemelések mindaddig megmaradnak, míg valamilyen más funkciót el nem indítunk. (Az ablakozás, másik tervlap betöltése nem törlik a kiemeléseket! De bármely keresési funkció újra indítása igen!)

Ha azt szeretnék, hogy egy újabb keresés ne törölje a megelőző keresések kiemeléseit, akkor a következő keresési művelet indítása közben tartsuk nyomva a Shift, Ctrl, vagy Space gombok valamelyikét!

A dialógus ablak megőrzi pozízióját. Újbóli használatakor az előzőleg használt pozícióban fog megjelenni.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site