Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Azonos készülék típusú és névleges adatú készülékek cseréje

'Áramútterv logikai tervezés' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Áramút LOGIKAI tervezés

Áramút tervezés

Módosítások

Egyedi elem Készülék módosítása

Szerszámos: Nyomógomb:

Ebben a funkcióban lehetőségünk van a módosításra kijelölt készülékkel valamennyi azonos típusú és névleges adatú készülékek cseréjére.

---> ---> --->

Készülék, amelyet cserélünk:

Ebben a csoportban annak a készüléknek az adatai jelennek meg, amely módosításra ki van jelölve! Az azonos típusú és névleges adatú készülékek listájában az ezzel a készülékkel azonos készülékek jelennek meg.

Az Adatbázis: tartalmazza annak az adatbázisnak a nevét, amelyből az elem kiválasztásra került. Ha ez a létesítményi adatbázis akkor a <Létesítmény> jelenik meg.

Ha az elem egy 'Gyártói adatbázis' eleme, akkor a Gyártó: ablakban megjelenik a kiadó logója, ha azt megadták, és érvényes lesz gomb, melynek használatával elérhetővé válik a 'Gyártói adatbázis' kiadójának adatai és a kiadások verzió változatainak története.

A típus csere beállításai:

A 'létesítményi' adatbázisból is van választás
A 'létesítményi' adatbázis és annak elemei csak a bekapcsolt állapotában jelennek meg a Típus választás kiválasztási listán. Használatával egyszerűbbé válik a 'Valamennyi adatbázis' opció használata akkor ha csak 'Gyártói adatbázis'-ból szeretnénk választani.

A szimbólum sorrend eltérő lehet
A Típus választás során a kiválasztási listán olyan készülékek is megjelenhetnek és így kiválaszthatók, amelyben a készülék típust felépítő szimbólumok sorrendje eltérő.

A szimbólum és doboz részek száma:

Csak azonos lehet
A Típus választás során a kiválasztási listán csak olyan készülékek jelennek meg és így választhatók, amelyekben a készülék típust felépítő szimbólumok és/vagy doboz részek száma megegyezik a cserélendő típusban találhatóval.

Több is lehet
A Típus választás során a kiválasztási listán az olyan készülékek is megjelennek és így választhatók, amelyekben a készülék típust felépítő szimbólumok és/vagy doboz részek több, mint a cserélendő típusban találhatóval.

Kevesebb is, mint a kijelölt készülékben
A Típus választás során a kiválasztási listán az olyan készülékek is megjelennek és így választhatók, amelyekben a készülék típust felépítő szimbólumok és/vagy doboz részek kevesebb, mint a cserélendő típusban találhatóval. A vizsgálat során a tervben nem használt részek nem vesznek részt. Természetesen legalább annyi részének kell legyen, mint a cserélendőnek.

A kijelölt készülékben használt részek:
Itt arról kapunk tájékoztatást, hogy a kijelölt készülékben ténylegesen mennyi szimbólum és doboz kapocspont van a tervben felhasználva.

A készülék típust, amelyre majd cserélni kívánjuk a kijelöltet, a Típus választás segítségével jelüljük ki. A kiválasztás során a kiválasztási listán csak olyan készülékek jelneknek meg, amelyek megfelelnek a típus csere feltételeinek és az előbbi kiválasztási beállításoknak. Feltéve, hogy a kiválasztási folyamat során a belépéskor beállított opciókat nem állítjuk át.

Ez az ikon jelzi, hogy olyan típus van kijelölve, amelyre a csere végrehajtható. Ennek az adatait a Készülék, amelyre cserélünk: csoportban láthatjuk. Ebben az esetben érvényes a végrehajtás gomb!

Ha ez az ikont látjuk, akkor vagy nincs kijelölve csere típus, vagy olyan típus van kijelölve, amelyre a csere nem hajtható végre. Ennek az adatai is megjelennek a Készülék, amelyre cserélünk: csoportban. De ebben az esetben nem érvényes a végrehajtás gomb!

Készülék, amelyre cserélünk:

Ebben a csoportban annak a készülék típusnak az adatai jelennek meg, amelyre a módosításra kijelölt készülékek cserélve lesznek. Az adatok akkor is megjelennek, ha a csere erre a típusra nem hajtható végre!

Az Adatbázis: tartalmazza annak az adatbázisnak a nevét, amelyből az elem kiválasztásra került. Ha ez a létesítményi adatbázis akkor a <Létesítmény> jelenik meg.

Ha az elem egy 'Gyártói adatbázis' eleme, akkor a Gyártó: ablakban megjelenik a kiadó logója, ha azt megadták, és érvényes lesz gomb, melynek használatával elérhetővé válik a 'Gyártói adatbázis' kiadójának adatai és a kiadások verzió változatainak története.

Az azonos típusú készülékek kijelölésnek tartománya:

Ebben a részben azoknak az azonos típusú készülékeknek a szelektálását végezzük, amelyek részt vehetnek a csere folyamatban. A teljes listát a szerkesztés alatt álló mező valamennyi olyan készüléke alkotja, amelynek a típusa és a névleges adata megegyezik a módosításra kijelölt típussal. A szelektálást a kijelölt készülék szereléshelye vagy a tervjel osztálya határozza meg. Az erre vonatkozó adatokat a tartalmazza a csoport felső adatsora:
Mező: =C1 Szereléshely: =C1+S11 Tervjel osztály: -F

A mező készülékei
A kiválasztási lista nincs leszűkítve. Valamennyi készüléket tartalmaz, amelynek a típusa és a névleges adata megegyezik a módosításra kijelölt típussal.
Ez lesz az alértelmezett beállítás, ha a folymatot a Készülék módosítása funkcióból indítjuk.

A szerelési hely készülékei
A kiválasztási lista szűkítve van. A teljes lehetséges listából csak azokat tartalmazza, amelyeknek az elhelyezési szereléshelye is azonos a módosításra kijelölt készülékkel.
Ez lesz az alértelmezett beállítás, ha a folymatot a Tervjel szerint... funkcióból indítjuk.

A tervjel osztály készülékei
A kiválasztási lista szűkítve van. A teljes lehetséges listából csak azokat tartalmazza, amelyeknek a tervjel osztálya azonos a módosításra kijelölt készülékkel.
Ez lesz az alértelmezett beállítás, ha a folymatot a Szereléshely szerint... funkcióból indítjuk.

Azonos típusú és névleges adatú készülékek listája:

A listán a szerkesztés alatt álló mező valamennyi olyan készüléke alkotja, amelynek a típusa és a névleges adata megegyezik a módosításra kijelölt típussal és a fenti szelektálási feltételeknek is megfelel. Ezen belül már mi magunk tehetünk további szelektálást, hogy az egyes, a listán lévő készülékeken végrehajtódjon-e a típus csere. A funkcióba belépve valamennyi lehetséges készülék ki van jelölve a végrehajtásra.
A kijelölést a lista első Kijelölt oszlopában lévő kapcsoló állása mutatja.

A listán megjelenő készülékek kijelöltségének megváltoztatásának módja:

A adat lista soron végzett dupla egér kattintással, ekkor az adott lista sorhoz tartozó készüléket kijelöltségét megfordítjuk.

Több készüléket is kijelölhetünk a listán. A kijelöltek sötétkék színnel jelennek meg a listán.

Több készüléket jelölhetünk ki egymásután, ha az egérrel a kijelölendő készülék sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

A készülék lista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő készülék sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti készülékek lesznek egyszerre kijelölve!

A listán több készülék kijelöltségének egyszerre történő megváltoztatása. Ezekkel a műveletekkel a listán kijelölt valamennyi készülék kijelöltségét egyszerre tudjuk változtatni.

'Insert'

A készülékek kijelöltségét a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával beállítjuk.

'Delete'

A készülékek kijelöltségét a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával visszavonjuk.

Ha a készüléklista adatsoron az egér jobb oldali gombjának felengedésére megjelenő lebegő menü használatával. A menü funkciói egyszerre végrehajthatók az adatlista kijelölt sorain.

A végrehajtás csak akkor érvényes, ha olyan készülék típus van kijelölve cserére, amelyre lehetséges a típus csere. Megnyomására elindul a folyamat.

A végrehajtás után a rendszer kilép a funkcióból. A szerkesztési állapotba tér vissza.

A funkció elérhető még a: Készülék módosítása funkcióból is. Ahol az alap típushoz hozzáfűzött készülék részek típusát is hasonlóan tudjuk cserélni.


Lásd:

Készülék módosítása

Tervjel szerint...

Szereléshely szerint...


Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site