Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasznáálói kézikönyve

Mezőcsoportok kezelése

'Létesítmények kezelése' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Létesítmények kezelése...

Nyomógomb:


A mezőcsoportok bevezetésével megkönnyítjük a nagy számosságú mezővel rendelkező létesítmények kezelését. Ez különösen olyan létesítmények esetén lehet hasznos, ahol a létesítmény tervdokumentációja már régen felvett, és a mező struktúra ezzel kialakításra került. Ilyen esetben gyakran előfordulhat, hogy a logikailag együtt kezelendő mezők a listán már egészen távolra kerülnek.

A mezőcsoportok azt teszik lehetővé, hogy a létesítményben logikailag együtt kezelendő mezőket egymáshoz rendeljük, és a csoporton belül tetszőleges sorrendben jelenítsük meg őket.

Ha a mezőket mezőcsoportokba szervezzük, akkor a mezők listáját kezelhetjük úgy, hogy csak mindig egy, a kijelölt mezőcsoporthoz tartozó mezők jelennek meg. Vagy használhatjuk, úgy, hogy a mezőlistán valamennyi mezőcsoporthoz tartozó mező megjelenik, elválasztva egymástól őket a mezőcsoport mezőcsoport jelöléssel.

Minta a: Mezőcsoportok segéd ablakra.

A minta szerint most a mezőlistában csak a 120kV-os mezőkhöz rendelt mezők jelennek meg. A Mezőcsoportok segéd ablak segítségével tudjuk szabályozni, hogy a mezőlistában hogyan jelenjenek meg a mezők. Ez az ablak minden olyan funkcióban megjelenik a mezőlista bal oldalán, ahol maga a mezőlista megjelenik. Feltéve, hogy a megjelenésére az a beállítás, hogy jelenjen meg! Ennek a megjelenítésnek a szabályozása csak itt, ebben a funkcióban lehetséges az alábbiak szerint.


A 'Mezőcsoportok' segéd ablak megjelenésének beállítása:

Ezekkel az opciókkal azt állítjuk be, hogy a Mezőcsoportok segéd ablak hogyan jelenjen meg azokban a funkciókban, ahol a mezőlista megjelenik.

A 'Mezőcsoportok' segéd ablak mindig megjelenik

Ebben a beállításban a 'Mezőcsoportok' segéd ablak minden esetben megjelenik a mezőkijelölő listaablakok mellett. Akkor is, ha a létesítményben nincs megadva egyetlen egy mezőcsoport sem. Vagyis valamennyi korábbi verzióból frissen átvett létesítményben is.

A 'Mezőcsoportok' segéd ablak csak akkor jelenik meg, ha a létesítményhez van megadva mezőcsoport

Ez célszerű beállítás arra, hogy azokban a létesítményekben, amelyekben van már mezőcsoport kezelés, és a mezőlistán bármely munkahelyzetben, azaz bármely mezőkijelölő listaablakban szeretnénk változtatni a megjelenítendő mezőket a 'Mezőcsoportok' segéd ablak jelenjen meg. Rugalmas beállítás. Ha a létesítményben nincs még mezőcsoport létrehozva, a korábban megszokott munkafelületen dolgozhatunk. Egyébként ha van, bármely helyzetben használhatjuk a mezőcsortosítás előnyeit.

A 'Mezőcsoportok' segéd ablak soha nem jelenik meg

Ebben a beállításban a 'Mezőcsoportok' segéd ablak soha nem jelenik meg. De ebben az esetben is azokban a létesítményekben, amelyekben van már mezőcsoport kezelés, a mezőlistán a a mezők a csoportosításnak megfelelő sorrendben, magának a mezőcsoportoknak a megjelölésével fognak megjelenni.

Minta a: Mezőlistára abban az esetben, amikor a 'Mezőcsoportok' listában a A létesítmény minden mezőcsoportja van kijelölve!

Fontos!!!

Azokban a folyamatokban, ahol a mezőlistán a folyamat végrehajtására mező kijelölés van, a folyamat mindig csak a mezőlistán megjelenő kijelölt mezőkre, és a megjelenés sorrendjében fog végrehajtódni!

Lásd:

Tervek dokumentálása
Tervjegyzék készítése
Tervlap kijelölés
Tervjegyzék készítése

Tervjegyzék készítése

Mező kijelölés

Tervjegyzék lapok generálása

Mező kijelölés
Tervek automatikus kiértékelése
Több mező együtt elemzése
Adatok teljes ellenőrzése
Bontás/építés terv készítés
Megvalósulási terv készítés
Kábeltervek készítése

Kábellista készítése

Kábellista generálása
Anyag és költségvetés listák készítése

Anyaglista készítése

Anyaglista generálása


Mezőcsoportok kezelése, megadása:

Ebben a funkció csoportban új mezőcsoportot hozhatunk létre, módosíthatjuk, rendezhetjük a mezőcsoport listát, vagy ép törölhetjük a feleslegeseket.

A gomb használatával hozhatunk létre új mezőcsoportot. Az újonnan megadott mezőcsoporthoz nyílvánvalóan nem fog tartozni egyetlen egy mező sem. A mezőcsoporthoz a későbbiekben kell majd mezőket hozzárendelni.

A Mezőcsoport azonosító: ablakban megadjuk a mezőcsoport azonosítóját. A mezőcsoport azonosító a megjelenési helyeken az úgynevezett alfanumerikus prefixxel jelenik meg, amelyet az Alfanumerikus jelzések funkcóban módosíthatunk.

A legördülő listában a mezőcsoport azonosító sablonból választhatunk. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható mezőcsoport azonosítót tárolhatjuk a sablonba. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható mezőcsoport azonosítót törölhetjük a sablonból.

A 'Mezőcsoport leírás:' ablak a mezőcsoport leírás szerkesztő helye. Ide beírhatjuk a kívánt új/módosított mezőcsoport leírást. A legördülő listában a mezőcsoport leírás sablonból választhatunk. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható mezőcsoport leírást tárolhatjuk a sablonba. A nyomógomb megnyomásával a szerkesztő ablakban látható mezőcsoport leírást törölhetjük a sablonból.

'Insert'

Új Mezőcsoportot szúrhatunk be a mezőcsoport listán kijelölt elé a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával!

A gomb használatával már meglévő mezőcsoport azonosítóját és leírását változtathajuk meg. Csak akkor érvényes, ha a listán Mezőcsoport van kijelölve.

A Mezőcsoport módosítás elvégezhető a lista ablakban is a mezőcsoport listasorban bármely hasábban elvégzett dupla egér kattintással is. Ekkor is a fenti ablak jelenik meg.

Sem a mezőcsoport módosításkor, sem az új megadása esetén nem lehet olyan mezőcsoport azonosítót megadni, amely már van a listán!

A segítségével a kijelölt mezőcsoportnak a listán történő megjelenési sorrendjét változtathatjuk meg. Csak akkor érvényes, ha a listán Mezőcsoport van kijelölve.

Megnyomása után a mezőcsoport lista rendezése ablakba jutunk. Itt kijelölhetjük az aktuálisan kijelölt mezőcsoport helyét a listán. A rendezés végrehajtásához a kívánt listasorra való dupla kattintással, vagy a gombbal kell kilépni.

A 'Rendezés' végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes lista sor fölött engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort ebbe a sorba helyezi át a rendszer.

A segítségével a az aktuálisan kijelölt mezőcsoportot törölhetjük a listáról. Amennyiben olyan mezőcsoport lett a listáról törölve, amelyhez mezők vannak rendelve, akkor ezeknek a mezőknek a mezőcsoporthoz rendelése megszűnik. A továbbiakban a Mezők, amelyek nincsenek mezőcsoporthoz rendelve!!! listában fognak megjelenni! Ezért ha a törlés a gomb használatával történik, a törlés csak a megerősítési kérdés után hajtódik végre. Csak akkor érvényes, ha a listán Mezőcsoport van kijelölve.

'Delete'

A mezőcsoport törlése végrehajtható a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával is a fenti feltételek szerint. Ebben az esetben nincs törlés megerősítési kérdés!

A mezőcsoport törlése végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ehhez a kurzort a lista ablakon kívülre kell mozgatni. Ezt a megjelenő "szemetes" kurzor jól láthatóan jelzi számunkra! Ha ilyen helyzetben engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort törli a rendszer a fenti feltételek szerint. Ebben az esetben nincs törlés megerősítési kérdés!

Az összeállított Mezőcsoport listákat a sablonba menthetjük. A Mezőcsoport sablonok segíthetnek abban, hogy az azonos jellegű terveink egységes szerkezetűek legyenek. Hiszen az így elmentett sablon állományt egy másik létesítménybe tölhetjük be a a funkció párjával.

A korábban összeállított Mezőcsoport listát, amelyek az előzőekben sablonba mentett, ezzel a funkcióval az aktuális létesítménybe tölhetjük be. A betöltés során a sablon tartalma hozzáadódik a már meglévő mezőcsoport listához. Ha a sablonban van olyan mezőcsoport azonosító, amely már van a jelenlegi listában, akkor az már nem adódik hozzá újra a listához. Viszont, ha a leírás tartalma más, akkor az felülíródik a sablonban található tartalommal.


Mezőcsoporthoz rendelt mezők:

Ebben a részben állíthatjuk össze az adott, a mezőcsoport listában éppen kijelölt mezőcsoporthoz tartozó mezőket. Mezőket rendelhetünk a mezőcsoporthoz, a már meglévő listát rendezhetjük, és szükség esetén eltávolíthatunk mezőt a listáról. A lehetőségek csak akkor adottak, és a hozzá tartozó funkciók is csak akkor érvényesek, ha a Mezőcsoport listán mezőcsoport van kijelölve.

Új mező(-k) hozzárendelése a csoporthoz

Ezzel a funkcióval rendelhetünk mezőket a mezőcsoport listában éppen kijelölt mezőcsoporthoz. Csak akkor érvényes, ha a Mezőcsoport listán mezőcsoport van kijelölve. Valamint a létesítményben van még olyan mező, amely nincs még mezőcsoporthoz rendelve.

Ekkor megjelenik a Mező hozzárendelése a kijelölt csoporthoz ablak, ahol a létesítménynek már csak azon mezői jelennek meg, amelyek még nincsenek mezőcsoporthoz rendelve.

'Insert'

Új Mezőt szúrhatunk be a mezőcsoport listába, a kijelölt elé a billentyűzet 'Insert' gombjának megnyomásával!

A mezőcsoport mezőinek rendezése

Itt rendezhetjük a mezők sorrendjét a hozzárendelési listában. Csak akkor érvényes, ha a Mezőcsoport listán mezőcsoport van kijelölve. Valamint már van két mező hozzárendelve a mezőcsoporthoz.

Ekkor megjelenik a A mezőcsoporthoz rendelt mezőlista rendezése ablak, ahol a mezőcsoporthoz rendelt mezők jelennek meg. Itt kijelölhetjük az aktuálisan kijelölt mező helyét a listán. A rendezés végrehajtásához a kívánt listasorra való dupla kattintással, vagy a gombbal kell kilépni.

A 'Rendezés' végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ha érvényes lista sor fölött engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort ebbe a sorba helyezi át a rendszer.

A kijelölt mező(-k) törlése a mezőcsoportból

Ezzel az aktuálisan kijelölt mezőt, vagy mezőket eltávolíthatjuk a listáról. Csak akkor érvényes, ha a Mezőcsoport listán mezőcsoport van kijelölve, és már van mező hozzárendelve a mezőcsoporthoz. A mezőnek a hozzárendelési listáról való eltávolítása után a mező a Mezők, amelyek nincsenek mezőcsoporthoz rendelve!!! listában fognak megjelenni!

'Delete'

A mező eltávolítása a listáról végrehajtható a billentyűzet 'Delete' gombjának megnyomásával is!

A mező eltávolítása a listáról végrehajtható a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással is. Ehhez a kurzort a lista ablakon kívülre kell mozgatni. Ezt a megjelenő "szemetes" kurzor jól láthatóan jelzi számunkra! Ha ilyen helyzetben engedjük fel az egérgombot, a kiválasztott lista sort törli a rendszer a fenti feltételek szerint.

Több mezőt is kijelölhetünk művelet végrehajtásra, ha az egérrel a kijelölendő mezőlista adatsorra való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

A mezőlista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő mező sorára való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti mezőlista sorok lesznek egyszerre megjelölve!

Ha a mezőlista adatsoron az egér jobb oldali gombját felengedjük, akkor megjelenik a lebegő menü. A menü módosító funkciói egyszerre végrehajthatók az mezőlista kijelölt sorain.


Korlátozások/megjegyzések:

Az OmegaCAD ELEKTRO rendszerben a maximum 64 darab mezőcsoportot adhatunk meg.

Az OmegaCAD ELEKTRO rendszerben a mezőcsoport azonosítók maximum 16 karaktert tartalmazhatnak.

Az OmegaCAD ELEKTRO rendszerben a mezőcsoport leírások maximum 64 karaktert tartalmazhatnak.

A dialógus ablak átméretezhető. Az átméretezett értékeket a rendszer megőrzi!

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site