Az OmegaCAD ELEKTRO tervezőrendszer felhasználói kézikönyve

Adatbázis kijelölés

'Tervlapok pecsét készítése' , 'Törzsadatbázisok kezelése' modul

Elérés:

Menü:

E L E K T R O Pecsét szerkesztés/Törzsadatbázis kezelés...

Pecsét szerkesztés

Pecsétadatok megadása dialógus...

Szerszámos:


Az 'Adatbázis kijelölés:' részben megadjuk, hogy mely adatbázis részeit szerkesztjük.

Az OmegaCAD ELEKTRO a törzsadatbázis három olyan szintjét kezeli, amelyet a felhasználó saját igényei szerint bővíti, módosítja. A rendszerhez - akár önállóan, akár hálózatban dolgozunk - tartozhat egy központi törzsadatbázis. Ennek adattárait célszerű olyan, nem létesítmény specifikus adatokkal feltölteni, amelyek a rendszer összes felhasználója számára értékesek. A munkahelyi törzsadatbázis megléte a rendszerrel történő tervezés alapfeltétele. Új létesítmény megnyitásakor a rendszer a munkahelyi törzsadatbázis tartalmát a létesítményi törzsadatbázisba másolja, amelyből azután a létesítmény "építkezik". Ezekben az adattárakban célszerű tárolni a speciálisan a létesítményre jellemző adatokat.

Bevezetünk egy új adatbázis tartalmat, amely lehetővé teszi a korábbi létesítmények előzményeinek változatlan kezelése mellett annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben a szimbólum felépítésű készülékeinket olyan szimbólum táblából is össszeállíthassuk, amelyek a továbbiakban feltétel nélkül másolhatók és cserélhetők. Ez egy olyan szimbólum tábla, amelyet a rendszer telepített tartozékának tekintünk, a felhasználói felületen nem változtatható. Ezt nevezzük el a rendszerben Minősített szimbólumoknak.

Ha már van lehetőségünk olyan szimbólum adatbázisból felépíteni készülékeinket, amely lehetővé teszi a készülék beépítését bármilyen létesítményi adatbázis környezetben, akkor észíthetünk olyan önálló, egymástól független adatbázisban elhelyezett készülék adatbázisokat, amelyeket egy bizonyos feltétel szerint csoportosítunk. Jellemzően az eszköz gyártója, vagy forgalmazója szerint. Ezeknek a készülék adatbázisoknak közös jellemzője, hogy csak Minősített szimbólumokat tartalmazhatnak! Ezeket az adatbázisokat Gyártói készülék adatbázisnak nevezzük a későbbiekben.

Ha már megvan a feltétele, hogy Gyártói készülék adatbázisokat hozzunk létre és kezeljünk, akkor ennek megfelelően létrehozhatjuk valamennyi adatbázis típusra is a gyártói adatbázisokat. Így a Kábel, Egyéb anyag gyártói adatbázisokat is. A korábban is már gyártói adatbázisként is kezelhető Sorkapocs adatbázisokat pedig az egységes gyártói adatbázis kezelés formájára alakítjuk át. Mint látni fogjuk, a Szekrény szimból adatbázisoknak is lehetnek majd gyártó adatbázis kiadásuk is. Továbbá, kötelezően az Elrendezés szimból adatbázisoknak is kell legyen ugyanolyan elnevezésű gyártó adatbázis kiadásuk is, mint amilyen készülék gyártói adatbázis van, ha ez a készülék adatbázis az elrendezési képeket nem közvetlenül a készülék típushoz, vagy névleges adathoz szerkeszti meg (új lehetőség), hanem ehhez az elrendezési szimbólum adatbázist használja.

A Gyártói adatbázisok szintén a rendszer telepített tartozékainak tekintendők, általános felhasználói felületen nem változtathatók! Viszont a rendszer frissítés funkciójával, vagy egyedi kezelésben a www.omegasoft.hu honlapról folyamatosan naprakészen tarthatók a Minősített szimbólumokkal együtt.

A kívánt törzsadatbázis az 'Adatbázis kijelölése:' ablakban állítható be. Alapértelmezés szerint a munkahelyi adatbázis adatállományai az x:\V10.x..\OmegaWin32\Data\, a központi adatbázis adatállományi x:\V10.x..\OmegaWin32\Central\ alkönyvtárban, a létesítményi adatbázis adatállományai a létesítmény alkönyvtárában (lásd: Létesítmények felépítése) találhatók. A Rendszer munkaterületek beállítása ablakban az alapértelmezés szerinti beállítások módosíthatók.

A kijelölt adatbázis sorában látható jel az adatbázis módosításának engedélyét jelzi. Ha az adatbázis az adott munkahelyről nem módosítható, akkor a rendszer minden szerkesztésre, módosításra vonatkozó menüje, szerszámos eszköze érvénytelen állapotú lesz! A módosítási engedélyeket a Rendszer munkaterületek beállítása modulban lehet változtatni.
Ez alól kivételek a 'Minősített szimbólumok, vagy 'Gyártói' adatbázisok, mert ezek módosítási engedélyét kizárólag önmagában az adott azdatbázisban beállított engedélyező kulcs szabályozza a módosítás, változtatás lehetőségét!


Korlátozások/megjegyzések:

Az OmegaCAD ELEKTRO rendszer Minősített szimbólumok adatbázis, valamint Gyártói adatbázisok a telepített rendszer x:\V10.x..\OmegaWin32\Manufacturers\ könyvtárában helyezkednek el. Az elérési útvonal nem módosítható!

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2022
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site