Az OmegaCAD ELEKTRO Felhasználói kézikönyv kiegészítése

Új fejlesztések, módosítások, javítások a V10.1 verzióban a kiadás óta


5.

Verzió:

V10.1.230120

2023.01.20.

 

Egyszerre több szimbólum készülékrész elhelyezése

A Szimbólum készülékrész elhelyezése adattárból funkcióban, ahol az elhelyezni készülék felépítésének valamennyi szimból eleme megjelenik a továbbiakban lehetőségünk van arra, hogy a következő módokkal egyszerre több készülékrész is kijelöljünk elhelyezésre:

Egy készülékrészt jelölhetünk ki, ha az egérrel a kijelölendő készülékrészre kattintunk. Ebben az esetben a korábbi kijelölések törlődnek!

Több készülékrészt jelölhetünk ki egymásután, ha az egérrel a kijelölendő készülékrészre való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Ctrl' billentyű gombot is!

A készülékrész lista egy tartományát jelölhetjük ki, ha az egérrel a kijelölendő készülékrészre való kattintással egy időben nyomva tartjuk a 'Shift' billentyű gombot is! Ekkor az előző egér kattintás és a legutolsó egér kattintás közötti készülékrészek lesznek egyszerre kijelölve!

A legördülő listán a -Választható -Kijelölt jelölés után megjelenő sorszám a szimbólum kijelölési sorszámát jelöli. Ennek sorrendjében történik majd az elhelyezés.

Ebben a Több szimbólum kijelölése elhelyezésre funkcióban egy szeparálható listán jelennek meg a készülék felépítés szimbólumai, és az elhelyezésre olyan módot is válaszhatunk, amellyel a kijelöt szimbólumokat egyetlen pozícionálással egy csoportban helyezhetjük el. Ezt a:
Valamennyi kijelölt rész együtt, egy pozícionálással elhelyezve módban végezhetjek el.

Ez az elhelyezési mód csak akkor lesz érvényes és bekapcsolható, ha a készülék szimbólumai közül legalább két szimbólumot már kijelöltünk elhelyezésre és a Több szimbólum kijelölése elhelyezésre funkcióban a:
Valamennyi kijelölt rész együtt, egy pozícionálással elhelyezve mód van beállítva.

Ha azért jelölünk ki elhelyezésre egynél több szimbólumot, hogy azokat egyetlen pozícionálással helyezzük el, és ehhez már mindent beállítottunk a Több szimbólum kijelölése elhelyezésre funkcióban, akkor ennek a bekapcsolásával anélkül használhatjuk a csoportos elhelyezést, hogy be kellene lépnünk az előbbi funkcióba.

A készülékrészek tervlapon történő pozícionálása közben is több lehetőségünk van a megjelenés utólagos módosítására az egér jobb oldali egér gombjának felengedésre előbukkanó lebegő menü segítségével:


Minta több elem együtt elhelyezésére amikor csak a
'A készülékrészek összejelölése határoló vonallal' opció van bekapcsolva.


Minta több elem együtt elhelyezésére amikor csak a
'Mechanikus működtetés jelölése a részek között' opció van bekapcsolva.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
Szimbólum készülékrész elhelyezése adattárból
Több szimbólum kijelölése elhelyezésre
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Több doboz kapocspont kijelölés 'CTRL' nyomása nélkül.

A Doboz készülék megadása, és az Új doboz kapocspont megadása funkciókban az elhelyezendő kapocspontok kijelölésének segítésére lehetőség van arra, hogy a korábbi verziók használatához azonos kijelölési mód is használható legyen, és így a több kapocspont kijelölés 'CTRL' nyomása nélkül is használható legyen.

Mindez úgy megvalósítva, hogy a kapcsoló bekapcsolt állapota esetén továbbra is használható a 'SHIFT' nyomása melleti csoportos kijelölés, az előző kijelöléstől az új kijelöléséig valamennyi kijelölésével.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
Doboz készülék megadása
Új doboz kapocspont megadása
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Névleges adatok megjelenítése a készülékrész képében

A Szimbólum kép megjelenítés beállítása, a Doboz kép megjelenítés beállítása során, ha a készülék elnevezés bekapcsolt állapotában az kerül beállításra, hogy az elnevezés a készülék típusnévvel azonos, akkor további lehetőség, hogy a készülék jellemzők és a névleges adatok is jelenjenek meg a készülékrész képében.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
Szimbólum kép megjelenítés beállítása
Doboz kép megjelenítés beállítása
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Saját készülékek szimbólum felépítésének helyettesítése 'Minősített szimbólum'-okkal

Amikor a saját készülék adatbázisunkban végrehajtjuk a Saját készülékek szimbólum felépítésének helyettesítése 'minősített szimbólum'-okkal funkciót, akkor a létesítmény adatbázis esetén a létesítményben is elvégzi az érintett készülékekben a szimbólum felépítés átalakítását 'minősített szimbólum'-okra.

Viszont az olyan esetben, amikor ezt a folyamatot a központi, vagy munkahelyi adatbázisban végezzük el, és ezzel a központi, vagy munkahelyi adatbázissal helyettesítjük egy tervünk létesítmény adatbázisát, akkor magában a készülék adatbázisban a helyettesítési folyamat már elvégzett. Viszont a létesítményben az érintett készülékekben a szimbólum felépítés átalakítása 'minősített szimbólum'-okra az még nem történt meg.

Az ilyen esetekre került átalakításra ez a funkció. Ekkor is érvényes lesz a gomb, és az alábbi megerősítés után ebben a létesítményben is végrehajtásra kerül az érintett készülék típusok átalakítása.

Lásd:

Törzsadatbázisok kezelése
Saját készülékek szimbólum felépítésének helyettesítése 'minősített szimbólum'-okkal
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Valamennyi azonos típusú készülék cseréje

A Valamennyi azonos típusú készülék cseréje funkcióban az olyan esetben, amikor az amelyet cserélünk típus szimbólum felépítésben csak a létesítményi szimbólumok vannak, de ezek mindegyike már megfeleltetett valamelyik minősített szimbólumnak, akkor az amelyre cseréljük típus keresése során az olyan készülék típusok is kiválaszthatóak lesznek, amelyeknek szimbólum felépítésében már csak minősített szimbólumok vannak, és azok mindegyike azonos az amelyet cserélünk típus megfeletetett szimbólumaival. Iyen esetben ezek a készülékek cserélhetők gyártói adatbázis készülékére is.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
Készülék módosítása
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Tervjegyzékhez csatolt dokumentum kijelölése

A tervjegyzékhez kapcsolt külső Csatolt dokumentumok kezelése (Word, Excel ...) megadásakor a túl hosszú elérési útvonalon elhelyezkedő állomány kijelölése során történt rendszer leállás javítása.

Lásd:

Tervjegyzék készítése
Csatolt dokumentumok kezelése (Word, Excel ...)
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

A kábelek költségkódjának csoportos módosítása

A tervanyagok V10.1 verzióba történtő konvertálás után a kábeleken végrehajtott csoportos módosítás nem hajtódott végre. A bontás/építés terv készítés során a költségkód autoamtikus beállítása. A megvalósulási terv készítés esetén a 'Meglévő' költségkód beállítása, míg az áramút tervezéskor a Kábelek költségkód módosítása... funkcióban bármilyen állapotra történtő módosítás. A hiba javítva.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
Kábelek költségkód módosítása...
Tervek automatikus kiértékelése
Bontás/építés terv készítés
Megvalósulási terv készítés
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX

 
 
 
4.

Verzió:

V10.1.221102

2022.11.02.

 

Készülék funkcióleírások tárolása sablonba, majd betöltése sablonból

Az áramútterv készítése közben a készülékek kapocspont funkcióleírásainak megadása során a funkcióban lehetőség van arra, hogy a már megadott funkcióleírásokat tároljuk, és később ezeket a kapocspont funkcióleírás sablonokat egy másik készülék kapocspontjaihoz betöltsük a funkcióval.

Lehetőségünk van arra is, hogy ezeket a funkcióleírás sablonokat táblázatkezelővel módosítsuk, szerkesszük a itt megadott szabályok szerint.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Doboz készülékek kapocspont helyének kijelölésének új lehetőségei

Doboz készülék megadása közben, a készülékek kapocspontjainak elhelyezéskor, a pozícionálás közben lehetőség van arra, hogy a már elhelyezett kapocspontra visszatérjünk, és változtassunk a helyén, vagy kihagyjunk kapocspontot a kijelölt listáról. Ezek a lehetőségek a pozícionálás közben a jobb oldali egérgomb felengedésére megjelenő lebegő menü használatával érhetők el.

A menü megjelenésével az alábbi lehetőségeink vannak:

Vissza az előző bekötési pontra

Ennek a menüpontnak a választásával vissza tudunk térni az előző bekötési pontra. Az elhelyezését töröljük, és ezután egy új, módosított helyre tudjuk azt elhelyezni. Vagy az új pozícionálás során ugyanennek a menünek a használatával ki is hagyhatjuk az elhelyezendők közül.
Érvénytelen a menüpont, ha még nem helyeztük el az első bekötés pontot sem.

Tovább a következő bekötési pontra

Ennek a menüpontnak a használálatával az aktuálisan elhelyezndő bekötési pontot kihagyjuk a dobozrészben való felhasználásból. Ha ezt a későbbiekben mégsem akarjuk, akkor az új pozícionálás során ugyanennek a menünek a használatával újra visszatérhetünk rá.
Érvénytelen a menüpont, ha már nincs több elhelyezésre kijelölt bekötés pontot. Azaz ez már az utolsó elhelyezndő bekötési pont. Ebben az esetben válaszd a lentebbi menüpontot.

Befejezés az eddig elhelyezett bekötés pontokkal

Ha ezt a menüpontot választjuk, akkor a dobozrész elheylezését befelyezzük az eddig elhelyezett bekötési pontokkal. A további elhelyezésre kijelölt bekötéspontok kimaradnak a dobozrészben való felhasználásból, a későbbiekben szabadon elhelyezhetők lesznek.

Folytatás a kijelölt bekötés pont elhelyezéssel

Amennyiben nem akarunk változást a dobozrész bekötéspontjainak megadásában, azaz feleslegesen jelenítettük meg a menüt, akkor a menüpont választásával ugyanott folytatjuk a munkát, ahonnan a menüt megjelenítettük.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése

Doboz készülék megadása

Új doboz kapocspont megadása

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Az elemzés során a lap és mező kapcsolat felíratok frissítés közbeni felesleges hibajelzés megszüntetése

A Több mező együtt elemzése funkció végrehajtása során, a mező kapcsolatok felírat frissítése közben, ha az bekapcsolt, akkor olyan esetekben, amikor a mező kapcsolat különleges vezetékkel van megvalósítva, a rendszer feleslegesen, és hibásan adott [747] azonosítójú hibajelzést. A hiba megszüntetve!

Lásd:

Tervek automatikus kiértékelése
Több mező együtt elemzése
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX

 
 
3.

Verzió:

V10.1.220922

2022.09.22.

 

Szerelésterv készülékbekötés-táblázat készítés elforgatott szimbólumok megjelenítés javítása

Szerelési tervek generálása készülékbekötés-táblázat készítés során az elforgatott (180fok) szimbólumok képe és a hozzá tartozó kapocspont jelölések helytelen pozícióban jelentek meg. A hiba javítva.

Lásd:

Szerelési tervek készítése
Szerelési tervek generálása
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

DXF Importálás

A DXF Import modul használata során az olyan hibás DXF állomány beolvasási folyamatának javítása, amikor a DXF állomány nincs szabályosan lezárva a szükséges tagokkal.

Lásd:

DXF Import
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 
2.

Verzió:

V10.1.220828

2022.08.28.

 

Szerelésterv sorkapocsbekötés-táblázat készítéshez a 'korábbi állapot' figyelembe vétele

Az a jelenség előfordulhat, hogy egy sorkapocs áramköri bekötés alapján generálunk egy szereléstervet, majd ezt később átalakítva, azaz, az áramköri terven a sorkapocshoz új bekötéseket helyezünk el, vagy éppen meglévőket törlünk, ést ezt újra elemezve, a szereléstervet generálva, előfordul, hogy a sorkapocsban egy olyan bekötés, amely az előző és az új változatban is megvan, a szerelésterven mégis a sorkapocsléc másik oldalára kerül. (Készülékoldalról átkerül a kábeloldalra, vagy fordítva).
Ez független attól, hogy a szerelésterven volt-e bármely kapcsolat átmozgatva a sorkapocsbekötés oldalai között.
Ez a jelenség nem a rendszer hibája, nem is az esetleg jelölésre használt 'bontás/építés' jelölési hibája.
Ez egyszerűen a rendszer alapvető működésének a tulajdonságából következik.

Az áthúzással jelzett kapcsolatokat törölve és a 'korábbi állapothoz igazítás' nélkül generált szerelésterv részlet.

Ugyanis a rendszer sorkapocs elemzés során a bekötéseket a legoptimálisabban fogja elhelyezni a sorkapocs készülék vagy a kábelbekötés oldalán. Ha a sorkapocsba nem ugyanannyi bekötés érkezik, akkor a kiosztás más lehet mint egy korábbi állapotban volt.

Ha a fenti jelenség nem fogadható el, például egy korábbi szerelési állapot miatt, akkor ennek a korrigáláshoz tárolni kell a korábbi elemzés adatait. Ezért bevezetésre kerül a sorkapocs szerelési tervek generálásokhoz egy új opció, amelyet a 'A bekötések helyének a korábbi állapothoz igazítása' -nak nevezünk.

Az áthúzással jelzett kapcsolatokat törölve és az új 'korábbi állapothoz igazítás' használatával generált szerelésterv részlet.

Ahhoz, hogy ezt a korrekció működni tudjon, az kell, hogy a szerelésterv korábbi generálása során a 'A bekötések helyének a korábbi állapothoz igazítása' kapcsoló be legyen kapcsolva! Ne várd el, hogy a korábbi verziókkal készített szereléstervek esetén is ez már korrigálni fogja az ebből adódó eltéréseket! A korábbi változatok nem tároltak ilyen adatot.

Javaslat:

Ha a rendszer korábbi változatával készült terv folytatásán dolgozol, és használni akarod ezt a lehetőséget, akkor az áramkörök átalakítása és az elemzések előtt a szerelésterveket újra kell generálni ezzel a bekapcsolt opcióval! (Ilyen esetben az opció automatikusan bekapcsol!) Erre ezt célszerű használni:
Több szerelésterv generálása

A rendszer automatizmusainak a célja, hogy a sorkapocsbekötés kiosztásokat a legcélszerűbben helyezze el. Ezért arra az esetre, amikor egy jól bevált áramköri tervet felhasználva, amely számtalan előző állapotból tartalmazó korrekciót tartalmazhat, de ezt már új szerelésként kerül megvalósításra, minden előzetes kötöttség nélkül, akkor ezek a korábbi állapotok feleslegesek és zavaróak. Ezért ezek az állapotok törölhetők a szerelésterv készítése előtt, vagy az egész tervre vonatkozóan egyszerre a Tervek automatikus kiértékelése mudul Rögzítés funkciójában.

Lásd:

Szerelési tervek készítése
Szerelési tervek generálása
Sorkapocs adatok beállítása
Tervek automatikus kiértékelése
Rögzítés
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Logikai blokk elhelyezése során a funkció leírás beolvasás hibája vegyes felépítésű készülék esetén

Az Áramútterv logikai tervezése modulban a Blokk elhelyezése könyvtárból... funkcióban az olyan módon eltárolt blokk esetén, amely vegyes felépítésű készüléket tartalmazott, de magában a blokk rajzolaton csak az egyyik felépítésű rész szerepelt, akkor a másik felépítéshez tartozó kapocspont funkcióleírásokat nem rendelte hozzá a létrejövő új készülékhez. A hiba javítva.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése

Blokk elhelyezése könyvtárból...

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

Készülék táblázat generálás során az áramútterv elforgatott szimbólum kép hiba javítása

Az Áramútterv készülék, kábeltáblázat modulban a Készülék táblázat generálás során az áramút tervlapon megjelenő készüléktáblázat referencia adatok aktualizálásakor az elforgatott szimbólumok képek kapocspontjai hibásan jelentek meg. A hiba javítva.

Lásd:

Készülék/kábel táblázatok
Készülék és kábeltáblázat generálása
 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 
1.

Verzió:

V10.1.220804

2022.08.04.

 

A Kábelek áthelyezés más mezőbe/sorszámba/törésbe... funkció átalakítása.

Az átalakítás egyik lényege, hogy a kábel listán több elemet is kijelölhetünk a billentyűzet és az egér segítségével, vagy akár valamennyi elemét is kijelölhetjük billentyűzet 'Ctrl' A gombjainak egyidejű megnyomásával.

Ennek segítségével a kábellista valamennyi kijelölt elemét néhány mozdulattal egy másik mezőlistába tudjuk áthelyezni.

A kijelölt kábeleket egy másik sorszámba mozgathatjuk a lista ablakban a bal, vagy a jobb oldali egérgomb folyamatos lenyomása melletti mozgatással.

gomb segítségével üres kábeleket tudunk elhelyezni a kijelölt kábel elé a listában, míg a

gombbal a kijelölt üres kábelhelyeket tudjuk megszüntetni.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése

Kábelek áthelyezés más mezőbe/sorszámba/törésbe...

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX

 
 

Az áramút keresések kiegésszítése.

Valamennyi keresési funkció kiegészítésre került a lehetőséggel, melynek használatával a rendszer a keresett elemet és a hozzá tartozó további részeket megjeleníti, de nem zárja be a funkciót! A keresést tovább folytathatjuk új elemek kijelölésével és megjelölésével. A korábbi keresések megjelölései is megmaradnak a tervlapokon. A funkció használata úgy lehet hasznos, ha a dialógus ablakot a grafikus munkaterülettől eltérő, második képernyőre tudjuk helyezni.

Továbbá a sorkapocs és kábelér keresés kiegészítésre került azzal, hogy a keresés funkció újbóli indításákar keresést az előzőleg keresett elemtől folytathatjuk.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése

Készülék keresése...

Kábel sorszám/ér keresése...

Sorkapocs sorszám keresése...

Szereléshely keresése...

Körvezeték keresése...

Lap, és mezőkapcsolatok keresése...

Átkötéspontok keresése...

Csavaros kötéspontok keresése...

Potenciáljel keresése...

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI,INFO

 
 

Elemzési, generálási folyamat befejezésekor a hangjelzés kikapcsolása.

'Befejezéskor hangjelzés'

A kapcsoló ki/be kapcsolásával beállítható, hogy az elemzési, generálási folyamat befejezéséről adjon-e hangjelzést a rendszer.

Lásd:

Tervek automatikus kiértékelése (1)

Elemzés beállítások

Tervjegyzék készítése

Tervjegyzék lapok generálása

Áramútterv készülék, kábeltáblázat készítése

Készülék és kábeltáblázat generálása

Szerelési tervek készítése (2)

Szerelési tervek generálása

Kábelfektetési tervek készítése (2)

Kábel fektetési tervek generálása

Kábeltervek készítése (2)

Kábel tervlapok generálása

Anyag és költségvetés listák készítése (2)

Anyaglista tervlapok generálása

Törzsadatbázis listák készítése

Adatbázislisták előállítása

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

A kábel valamennyi erének megjelenési tulajdonságának beállítása.

A Kábel módosítása funkcióban az Egyedi azonosító megjelenítés érték változtatásakor az új tulajdonságot a kábel valamennyi erére végrehajthatjuk az aktuális tervlapon, vagy a terv egész terjedelmében is az általunk itt megadottak szerint.

Lásd:

Áramútterv logikai tervezése

Kábel módosítása

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX,MINI,MIDI

 
 

A mező kijelölés figyelembevételének javítása

Az anyaglista modulban a Kábellista készítése funkcióban a Kábellista generálása végrehajtás javítása.

Lásd:

Kábeltervek készítése

Kábellista készítése

Kábelfektetési tervek készítése

Kábellista előállítása kábelfektetési tervek készítéséhez

 

Érintett alrendszerek:

KOMPLEX

 
 
 

Verzió:

V10.1.220410

2022.04.10.

 

A V10.1 rendszer kiadása.

 
 

Korlátozások/megjegyzések:

Az OmegaCAD ELEKTRO 'Rendszerek' frissítésének telepítője letölthető a OmegaSoft WEB oldalról formátumban.

Az OmegaCAD ELEKTRO 'Minősített szimbólumok' és 'Gyártói adatbázisok' adatbázisok legújabb változatának telepítője letölthető a OmegaSoft WEB oldalról formátumban.

Kapcsolat/E-mail Omega-Soft Kft.
1992-2023
Minden jog fenntartva. ©
OmegaSoft WEB Site